Доступність посилання

ТОП новини

Рік після скандалу довкола британського фільму про дивізію “Галичина”


Рік після скандалу довкола британського фільму про дивізію “Галичина”

Прага, 10 січня 2002 - Минув рік відтоді як на екрани британського телебачення вийшов скандальний фільм про дивізію “Галичина.” Після його ефіру в британському парламенті звучали заклики депортувати українців, винних у скоєнні брутальних злочинів у часи Другої світової війни. Українська діаспора відразу ж заявила про безпідставність висунутих звинувачень.

Фільм показав британський телеканал Ай-Ті-Ві у той день коли українці святкують Різдво ― 7 січня. Його автори стверджують, що нині у Великій Британії безкарно живуть півтори тисячі українських есесівців, які в часи Другої світової війни скоїли брутальні злочини проти мирного населення у Львові, Польщі та Словаччині.

Лорд Джаннер, керівник групи британського парламенту у справах воєнних злочинів, через рік після ефіру фільму заявив радіо “Свобода,” що й далі тримає на контролі цю справу.

“Парламентська група у справах воєнних злочинів підтримує контакти зі Скотленд ярдом. Вони запевнили мене, що розслідують цю кримінальну справу. Звичайно, я розчарований тим, що цей процес просувається повільно, бо люди старіють і вимирають, але вони заслуговують на правосуддя, яке ніколи не давали своїм жертвам.”

У державах, де живуть колишні вояки дивізії “Галичина” ― від Канади до Австралії і Великої Британії ― вже діяли спеціальні слідчі органи, щоб перевірити, чи були ці люди злочинцями в часи війни. Проте вони були розпущені через брак чи нестачу доказів. Тому сьогодні найбільш дискусійне питання, чи дійсно британський фільм навів якісь нові історичні факти.

Режисер фільму Джуліан Генді повідомив радіо “Свобода” про те, що за останній рік британські слідчі побували у Польщі і Німеччині. Генді каже, що хоча Скотленд ярд тримає у таємниці подробиці розслідування, його знайомі історики говорять, що нові матеріали про дивізійників було знайдено у військовому архіві німецького міста Фрайбург.

“Ці матеріали ми не використовували, бо про них ще не знали. Але ми говорили у фільмі про злочини дивізійників у польському місті Гута П’єнацька і тепер маємо німецькі архівні дані, які підтверджують те, що другий батальйон четвертого полку дивізії “Галичина” був у цьому селі у день розправи ― факт, який завжди заперечували захисники і ветерани дивізії.”

Якщо вірити авторам фільму, то не менш брутальні злочини ніж у Польщі дивізійники скоїли у Словаччині в жовтні 44-го року. Словацький україніст з Пряшівського університету Микола Мушинка два роки тому вирушив услід за британською телевізійною групою. Але свідчень про причетність українців до злочинів, які звучали у фільмі, він не почув. Мушинка стверджує, що насправді люди згадували про брутальність німців, але потім в англійському перекладі з’явилися дані про нібито українських катів. У відповідь режисер британського фільму каже, що словацький україніст не зрозумів цілісної картини, бо не є професійним істориком і не бачив даних німецьких архівів.

Відразу після ефіру фільму українські оглядачі заговорили про політичний підтекст його появи. Одні бачать у ньому змову євреїв і руку Москви, інші просто гонитву за сенсацією, є і ті, хто вірить у пошуки правди. А як цей фільм вплинув на ставлення британського суспільства до українців? Ось точка зору голови об’єднання колишніх українських вояків у Великій Британії Святомира Фостуна: “Нічого він не вплинув. Те, що були сподівання наших різних “приятелів,” що англійське суспільство це гостро засудить, розпочнеться кампанія рішуча, того не було. Після матеріалів, які з’явилися відразу після того фільму, не було ніякої реакції. Думаю, що правда на нашому боці. Мені не зрозуміло, чому властиво той пан Генді вискочив, так би мовити, мов Пилип з конопель із таким негативним і неправдивим, до речі, фільмом.”

А Ви задоволені роботою українського посольства у Великій Британії?

“Навіть дуже. Особливо сам посол дуже попрацював в урядових колах. Так що, безумовно, ми йому дуже вдячні.”

Зі свого боку, режисер фільму про дивізію “Галичина” Джуліан Генді переконаний, що затишшя у британській пресі лише тимчасове. Він закликає українців брати приклад з поляків, які, за його словами, не бояться досліджувати болючі сторінки своєї історії, такі як взаємини з євреями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG