Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада “за” американські санкції проти українських товарів


Верховна Рада “за” американські санкції проти українських товарів

Вашинґтон, 10 січня 2002 - У четвер Верховна Рада України не підтримала пропозиції розглянути законопроект “Про державне регулювання виробництва, експорту, імпорту дисків для лазерних систем прочитання”. Отож залишилося усього 13 днів до запровадження Сполученими Штатами санкцій проти українських товарів.

23-го січня наберуть чинності торговельні санкції Сполучених Штатів проти України. За це українські виробники й підприємці можуть подякувати народним обранцям у Верховній раді, котрі досі не виявили готовності в законодавчому порядку припинити на території України піратство, нелегальне виробництво й експорт аудіо, відео та комп’ютерних дисків.

Уряд Сполучених Штатів опублікував список українських товарів, які буде обкладено штрафними податками у висоті 100% ad valorem від вартості. Про подробиці цього списку можна довідатись на офіційному інтернет-сайті, сторінці Торгового представника США. Зазначимо лише, що йдеться про 15 категорій українських товарів із наступних галузей: нафто-газової, металургійної, сталеобробної, мідяної, алюмінієвої, хімічної, хімічних добрив, дорогоцінних каменів та взутєвої галузі. Наразі санкції стосуються українських товарів річної торговельної вартості у майже 75 мільйонів доларів. Однак, згідно з оцінками експертів, з якими погоджується й український уряд, внаслідок неготовності народних депутатів схвалити законодавство про припинення піратсва аудіо-, відео- продукції й лазерних дисків зчитування, Україна уже цього року може втратити понад чотириста мільйонів доларів. Слід не забувати, що завдяки неспроможності української влади навести порядок у сфері законодавчого гарантування прав інтелектуальної власності, уже торік у серпні, Україна втратила статус окремого сприяння у торгівлі із США, тобто її позбавлено можливості безмитного експорту на американський ринок деяких українських товарів. Після майже дворічних зусиль знайти розв”язку цієї проблеми, уряд Сполучених Штатів востаннє відклав запровадження санкцій торік у грудні. Згідно з повідомленням Торгового представника, тоді “прем’єр-міністр України письмово запевнив США, що зробить усі зусилля, щоб закондавство було схвалене”. Однак Верховна Рада 20-го грудня проголосувала проти внесеного урядом законопроекту. В четвер 10 січня народні депутати не підтримали навіть пропозиції повернутися до розгляду документу “Про державне регулювання виробництва, експорту, імпорту дисків для лазерних систем прочитання”. Отож для тих підприємств, які через 13 днів втратять можливість екпортувати українські товари на американський ринок, ба й для українських робітників, які опиняться під загрозою втрати працевлаштування, здається було б цікаво передусім опублікувати список тих депутатів, які голосували проти законавства й тим самим за запровадження американських санкцій на українські товари.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG