Доступність посилання

ТОП новини

Латвійський ринок випереджено на п'ять років, заявляє представник мережи литовських супермаркетів


Латвійський ринок випереджено на п'ять років, заявляє представник мережи литовських супермаркетів

Вільнюс, 11 січня 2001 - За останні кілька років в Литві сформувалася найкрупніша в трьох країнах Балтії торговельна мережа "Vilniaus prekyba" ("Вільнюська торгівля"), котру складають супермаркети, або торговельні центри, в яких продаються головним чином продовольчі товари.

Минулого року литовський торговий концерн почав наступ на ринок сусідньої Латвії - протягом півроку було відкрито 14 магазинів під назвою "T-Market", оборот котрих становив 11 мільйонів доларів США. Це друге місце серед торговельних мереж в Латвії.

За словами директора "VP Market", дочірнього підприємства концерну "Vilniaus prekyba" в Латвії, Гінтараса Марцинкявічюса часописові "Respublika", "тепер латиши знають, що тільки в наших крамницях можуть набути дешеві, одначе дійсно якісні продукти". Литовський посол в Латвії Пятрас Вайтєкунас вважає, що прихід "Vilniaus prekyba" на латвійський ринок стає міцним каталізатором зросту експорту з Литви до цієї країни. Мовляв, попит на литовські товари є великим.

Самі магазини "T-Market", за ствердженням директора Марцинкявічюса, латиши "прозвали литовськими". Великі торговельні мережи Латвії також почали торгувати продукцією литовських виробників. Конкуренція серед виробників на латвійсьскому ринку значно менша. Водночас литовські підприємства більш пристосовані до праці в умовах конкуренції і вміють виконувати вимоги торговельних мереж. Наприклад, в Литві у виробників навіть немає питання, що товари до магазину слід привезти розфасованими, а в Латвії в кожному литовському торговельному центрі доводиться виділяти окреме приміщення на розфасовування. "Подібна ситуація в Литві існувала п'ять років тому", стверджує Гінтарас Марцинкявічюс, директор литовської торгової мережи в Латвії.

Водночас він сказав, що продукція литовського виробництва в магазинах "T-Market" в Латвії займає біля 15%, протягом 6 місяців минулого року її там продано майже за 2 мілйони доларів США. Цього року мережу литовських магазинів планується збільшити до 50. На початку березня в Латвії буде відкрито також перший торговельний центр "Maxima", які в Литві є найбільшими й найпопулярнішими супермаркетами, що належать до мережи "Vilniaus prekyba" ("Вільнюська торгівля").

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG