Доступність посилання

ТОП новини

Мадридська зустріч «Україна-ЄС» - інтерв’ю Міністра закордонних справ України Анатолія Зленка для Радіо Свобода


Мадридська зустріч «Україна-ЄС» - інтерв’ю Міністра закордонних справ України Анатолія Зленка для Радіо Свобода

Мадрид, 10 січня 2002 ― Свій перший у новому році візит міністр закордонних справ України здійснив 10 січня до Мадрида. В іспанській столиці відбулися переговори між трійкою Європейського Союзу та Україною на рівні міністрів закордонних справ.

Славко Волинський

Анатолій Максимович, традиційне запитання – Ваша оцінка атмосфери і результатів зустрічі з європейською трійкою у Мадриді?

Анатолій Зленко

Не перебільшуючи, але словами міністра закордонних справ Іспанії Жосепа Піке, країна якого головує у Європейському Союзі, було сказано в останньому його слові: «Ми дуже задоволені результатами засідання трійки». Більше того, була дана відповідь на моє запитання: «Який же месидж я можу зараз принести в Україну?» Мені відповіли, що я можу повідомити, що «атмосфера здорова, Європейський Союз налаштований на повну підтримку прагнень України щодо Європейського Союзу. Ми будемо підтримувати у багатьох питаннях Україну. Ви можете завжди розраховувати на нас, ви можете у будь-який час телефонувати і вирішувати з нами будь-які проблеми.»

Тобто, якщо відповідати на Ваше запитання, яка була атмосфера, то атмосфера, перш за все, дружелюбна і здорова. І це, звичайно, вселяє певний оптимізм.

Славко Волинський

Пане Зленко, я розумію, що все-таки без гострих рифів під час Вашої зустрічі не обійшлолся. Напередодні я розмовляв із комісаром ЄС Паттеном, який сказав, що під час Вашої зустрічі будуть обговорюватися такі питання, як справа загиблих журналістів і справа моніторингу демократичних виборів. З цього приводу, про що Ви домовилися?

Анатолій Зленко

Дійсно, питання в дуже такій акуратній формі було порушено щодо журналістів… Я виклав інформацію, де ми знаходимося. Я, до речі, привернув увагу до питання, у чому саме Європейський Союз міг би нам допомогти: у розслідуванні, скажімо, справи «таращанського тіла».

Я звернув також увагу, що деякі країни Ради Європи і Європейського Союзу до яких ми зверталися з конкретними проханнями, не змогли досі дати конкретну відповідь відносно їхньої готовності чи неготовності сприяти нам у розслідуванні цієї справи. Це було взято, до речі, до уваги.

З нашого боку були дані запевнення, що ми будемо усе робити для того, щоб довести до логічного завершення справу загиблого журналіста.

Що стосується другого питання – виборів. Дійсно, був переданий Європейському Союзу месидж, що будемо робити усе можливе, щоб ці вибори пройшли демократично.

Я зі свого боку ще сказав, що я, як міністр закордонних справ та і президент України, більше, ніж хто-будь зацікавлений у тому, щоб саме у такий спосіб пройшли ті вибори, оскільки вони, дійсно, відкриють для нас нові горизонти і новий шлях до реалізації нашого, так би мовити, амбітного плану, пов’язаного з європейським вибором.

Славко Волинський

Важливим кроком у співробітництві України з Європейським Союзом є оборонна політика і політика безпеки у Європі. Чи Ви визначили конкоретні проекти співпраці у цьому напрямку?

Анатолій Зленко

Ми виклали досить широко нашу позицію у цьому плані. ЇЇ коментував пан Солана. Ми порушили питання про те, що Україна з самого початку була зацікавлена у тому, щоб брати участь у європейській програмі безпеки і оборони. Ми пішли далі, ми сказали, що ми і за участь у європейських силах швидкого реагування.

До речі, пан Солана сказав, що стосується першого, то дійсно ми тут будемо продовжувати співпрацю, ми будемо працювати над відповідними документами з цього приводу. А що стосується сил швидкого реагування, то це можливо з’явиться десь через три роки. Було сказано, що буде взято до уваги плани України щодо цього, але зараз про це ще завчасно говорити.

Славко Волинський

Пане Зленко, яке місце посідає енергетика у взаєминах з Євросоюзом і чи досягли Ви якихось домовленостей щодо добудови реакторів на Рівненській та Хмельницькій АЕС?

Анатолій Зленко

Тут декілька питань. По-перше, ми виклали нашу позицію щодо транспортування газу у Європу і тих переговорів, які сьогодні ведуться щодо нових газопроводів для транспортування газу у Європу.

Друге, ми привернули увагу до нафтопроводу «Одеса-Броди». Більше, як сказав Паттен, коментуючи це питання, можна це назвати «Одеса-Проді», бо це буде краще європейськими країнами сприйнято. Тобто, йдеться про абсолютну підтримку цього проекту, йдеться про те, що каспійська нафта має з’явитися у Європі і до цього проекту ставляться з великою зацікавленістю.

Славко Волинський

І ще можна сказати, що проект «Одеса-Броди-Ужгород» - це нафтопровід в обхід Росії.

Анатолій Зленко

Я не хотів би так говорити, але, у всякому разі – це ще одна альтернатива для європейських країн у вирішенні їхніх енергетичних проблем. Це друге питання.

Третє питання. Звичайно, порушувалося питання про ядерну безпеку. Я хотів би сказати, що, звичайно, одним із головних питань є питання про Хмельницьку і Рівненську АЕС, а також фінансування з боку Європейського банку реконструкції та розвитку цих проектів і ті переговори, які зараз ведуться, до речі сьогодні, у Києві на експертному рівні. Це вже другий тур переговорів щодо залучення ЄБР до фінансування і в такий спосіб забезпечення ядерної безпеки реакторів, які сьогодні будуються у Рівному і Хмельницькому.

Я повинен сказати, що оскільки йде переговорний процес, то за цим стоять і конкретні рішення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG