Доступність посилання

ТОП новини

Іран – США – Бін Ляден


Іран – США – Бін Ляден

Прага, 11 січня 2002 – Президент США Буш перестеріг іранських керівників, щоб вони не надавали притулку бойовикам терористичної організації Аль-Кайда і не пробували дестабілізувати становище в Афганістані із приходом нового тимчасового керівництва. У своєму четверговому виступі Буш попередив: якщо Тегеран зігнорує пересторогу, антитерористична коаліція змушена буде вжити відповідних заходів.

Дотепер офіційні особи США, американська і загалом західна преса із похвалами відгукувалися про участь Ірану в поборюванні тероризму, зокрема в контексті антитерористичної акції в Афганістані. Однак, останнім часом Іран розпочав заходи для відновлення своїх традиційних впливів у західній частині Афганістану, де більшість населення, як і в Ірані, становлять шиїти, які завжди користувалися широкою підтримкою з ісламського керівництва в Тегерані. Американські розвідувальні служби зібрали численні докази, що іранські власті надають притулок решткам загонів Аль-Кайди, які втікають з афганської території.

У четвер Тегеран відразу ж заперечив звинувачення Сполучених Штатів. Іранські керівники назвали пересторогу Буша безпідставною і заявили, що вони бажають бачити Афганістан стабільним і незалежним. За словами віце-президента Ірану Могаммада Алі Абтагі, Тегеран ніколи не підтримував режим талібан і його прихильників. Тому це є наша позиція, сказав він, - не дозволяти терористам Аль-Кайди шукати сховища в Ірані.

Багато оглядачів підкреслюють, що Іран справді не підтримував близьких зв’язків з режимом талібан і організацією Адь-Кайда. Іран, як Росія і Пакистан, підтримував зв’язки лише з місцевими ватажками в Афганістані у провінціях уздовж спільного кордону. Протягом останніх двох десятиліть до Ірану прибуло півтора мільйона біженців, переважно шиїтів, втікаючи від розправ талібану і воєнних дій. Навіть деякі американські аналітики, не заперечуючи факту проникнення бойовиків Аль-Кайди до Ірану, підкреслюють, що це свідчить не про підтримку з боку іранських керівників, а радше про те, що Іран не може забезпечити цілковитого контролю свого кордону з Афганістаном. Вони не виключають також, що бойовикам Аль-Кайди можуть допомагати деякі представники ісламських радикальних угруповань в іранському керівництві. Однак, іранські шиїти і афганські сунніти представляють різні ісламські секти, що на практиці означає глибокий поділ. Після падіння талібану Іран пообіцяв допомогу у відбудові Афганістану, передусім у прикордонних, переважно шиїтських провінціях, щоб створити умови для повернення біженців до дому. Проте Сполучені Штати наполягають на своїх звинуваченнях, посилаючись при цьому на розвідувальні дані і на той факт, що досі Іран належав до списку країн, які підтримують міжнародний тероризм. Ми маємо всі докази того, що Іран продовжує підтримувати тероризм, сказала з цього приводу радниця президента США з питань національної безпеки Кондолеза Райс.

Попри деякі спроби зближення з обох сторін Сполучені Штати й Іран не підтримують дипломатичних взаємин від 79-го року, тобто від нападу ісламської революційної гвардії на американське посольство в Тегерані після приходу до влади аятоли Хомейні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG