Доступність посилання

ТОП новини

Зближення Заходу з Росією відбувається за рахунок України


Зближення Заходу з Росією відбувається за рахунок України

Прага, 11 січня 2002 ― Україна втрачає свою роль держави стратегічно важливої для Заходу по мірі того, як Росія демонструє свою більшу готовність до співпраці. Як зауважує у своєму дослідженні аналітична компанія Economist Intelligence Unit, в той час як потенціал для зближення України зі Заходом обмежений антидемократичним курсом Києва, швидші політичні та економічні реформи в Росії роблять її привабливішою для Європи.

Міжнародні аналітики дедалі частіше попереджають, що зближення між Заходом і Росією відбувається за рахунок України, і що українське керівництво повинно якнайшвидше переглянути своє ставлення до демократії та прискорити темпи економічних реформ для того, щоб Україна не опинилася на переферії інтеґраційних процесів у Європі.

«Потенціал України до тінсішої співпраці зі Заходом обмежений по-перше через те, що Захід не може дивитися крізь пальці на нехтування демократією в Україні, а по-друге, тому що Росія змінила своє ставлення до НАТО, і Україна, яка раніше грала на розбіжностях між Заходом і Росією, відходить на другий план», мовиться у нещодавньому дослідженнні впливової британської аналітичної компанії Economist Intelligence Unit.

Британські аналітики підкреслюють, що якщо Київ сидітиме, склавши руки, ця тенденція зберігатиметься і в майбутньому. Особливо якщо російські економічні та політичні реформи просуватимуться і надалі швидше, ніж українські, а російський президент Владімір Путін виглядатиме у більш виграшному світлі, ніж його український колега Леонід Кучма, чия репутація в Європі назавжди зіпсована справою Ґонґадзе.

Тим часом, офіційний Київ воліє робити вигляд, ніби у його стосунках з Брюсселем панує повне порозуміння. Ось як трактує послання Європейського Союзу Україні після нещодавніх переговорів із європейською трійкою в Мадриді міністр закордонних справ України Анатолій Зленко: «Атмосфера здорова, Європейський Союз налаштований на підтримку прагнення України щодо Європейського Союзу. Ми будемо підтримувати в багатьох питаннях Україну».

Однак те, що Київ видає за повну підтримку України, західні оглядачі розглядають як мінімальний ступінь заангажованості з боку ЄС, необхідний для того, щоб президент Кучма не відійшов повністю від політики європейської інтеґрації. «Поки Захід заохочуватиме адміністрацію Кучми, той говоритиме про західну інтеґрацію та не стане повністю на проросійські позиції», вважають аналітики Economist Intelligence Unit.

Такої ж думки дотримується і політолог з Торонтського університету в Канаді Тарас Кузьо. В інтрев’ю Радіо Свобода він зауважив: «Європейський Союз завжди був найбільш русофільським з усіх західних організацій у своїх стосунках з Україною. І нинішнє посилення пріорітету стосунків з Росією матиме згубні наслідки для України, оскільки це фактично означатиме, що ЄС визнає, що Україна є російською зоною впливу, і таким чином перестає бути самотійним і значущим гравцем у Європі та у міжнародних стосунках в цілому».

Так вважають міжнародні аналітики, але офіційний Київ намагається і далі зберігати добру міну при поганій грі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG