Доступність посилання

ТОП новини

Сергій Потаманов: «Ця система в рамках того закону, що діє, дозволяє творити таке беззаконня, яке взагалі я не міг уявити»


Сергій Потаманов: «Ця система в рамках того закону, що діє, дозволяє творити таке беззаконня, яке взагалі я не міг уявити»

Симферополь, 14 січня 2002 - 10 січня Залізничний місцевий суд міста Симферополя ухвалив рішення умовно-достроково звільнити з ув’язнення Сергія Потаманова – колишнього редактора радіокомпанії “Фенікс”, що знаходиться у Ленінському районі Криму. Із в’язниці кримського журналіста випустили лише наступного дня пізно ввечері, коли розійшлися усі, хто мав його зустрічати – родичі, друзі і колеги. Сергій Потаманов, засуджений в грудні 2000 року до 5 років ув’язнення, каже, що домагатиметься повної своєї реабілітації.

Вийшовши на волю, колишній редактор районної радіостанції Сергій Потаманов, який відсидів за гратами півтора року, заявив, що домагатиметься повного судового виправдання. Його було ув’язнено за звинуваченнями у кримінальних злочинах за 4-ма статтями Карного Кодексу України, в тому числі – у злісному хуліганстві і зберіганні зброї та боєприпасів. Сам журналіст переконаний, що його справа фальсифікована за ініціативою місцевої влади, яку він різко критикував у своїх матеріалах. За його словами, суд не взяв до уваги численні докази його невинності, а також, того пом’якшувального факту, що на його утриманні перебувало 5 неповнолітніх дітей. Після звернень громадськості прокуратура Криму опротестувале це рішення і Верховний Суд АРК зменшив термін покарання до трьох років.

Зараз скарга Сергія Потаманова розглядається в Апеляційному Суді України та Європейському Суді з прав людини. Журналіст каже, що докладе усіх зусиль не тільки для того, щоб добитися своєї реабілітації та відновлення чесного імені, але й для того, щоб домогтися якихось зрушень у тюремній системі України, яка не відповідає нормам цивілізованої демократичної держави: “Я бачу поки реальних два питання. Перше – це домогтися скасування вироку за процесуальними порушеннями в суді. А потім – взятися за порушення в процесі роботи пенітенційної системи, оскільки залишитися осторонь того, що там діється, мені просто не дозволить совість і журналістський обов’язок, - каже Сергій Потаманов.

За його словами, стан української пенітенційної системи просто жахливий: “Ця система в рамках того закону, що діє, дозволяє творити таке беззаконня, яке взагалі я не міг уявити. Я, перебуваючи на волі, ніколи не міг уявити, що таке може бути звагалі. Якби мені розповіли про таке – я б не повірив. Але, оскільки я це все відчув на собі, то можу це довести. І хочу докласти усіх зусиль, щоб змінити цю тюремну систему – і як журналіст, і як правозахисник. Я маю намір цим займатися доти, доки вона не буде змінена. Неможливо, щоб у нашому суспільстві діяла така система. Це був Сергій Потаманов – колишній редактор районної радіостанції “Фенікс”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG