Доступність посилання

ТОП новини

У понеділок в Австрії розпочався збір голосів проти Темеліну – атомної електростанції, щойно введеної в дію в сусідній Чеській Республіці


У понеділок в Австрії розпочався збір голосів проти Темеліну – атомної електростанції, щойно введеної в дію в сусідній Чеській Республіці

Прага, 14 січня 2002 - Цілий тиждень мають австрійці для того, щоб зібрати голоси про заборону чеської атомної електростанції Темелін. Акція хоч і не названа референдумом, але за масштабами і можливими наслідками не тільки сильно розгойдала австрійську внутрішню політичну сцену, але ширше – активно втрутилась у сферу стосунків між двома сусідніми країнами.

Нагадаю: будівництво Темелінської атомної електростанції розпочалось ще за часів комуністичної Чехословаччини, а закінчилось кілька місяців тому. Турботи австрійців, але також і німців викликають таких три фактори. Чеська атомна станція хоч і захищена найсучаснішими системами безпеки, все ж побудована за зразком Чорнобильської. По-друге, станція знаходиться всього за 60 кілометрів від австрійського кордону, тобто в разі аварії Австрія та й Німеччина - на досяг руки. І врешті, третє: чехи, як вважають австрійці, не провели достатньо консультацій з країнами Євросоюзу, зокрема – сусідніми Австрією та Німеччиною. А якщо чехи прагнуть стати членами ЄС, то ігнорувати думки сусідів неможна.

Темелінські непорозуміння, які на початку видавались лише чеськими внутрішніми проблемами, зараз переросли у двосторонній чесько-австрійський конфлікт. Чеська сторона стверджує, що австрійці некоректним тиском на сусідню Чехію прагнуть вирішувати власні проблеми, зокрема не загострювати стосунки з »зеленими» і правими. Не таємниця, що ініціатором збору підписів проти Темеліну стоїть права австрійська партія вільних демократів на чолі з Йорґом Хайдером. Цим шляхом австрійські праві хочуть добитись, щоб Темелінська карта стала однією з вирішальних у процесі вступу Чеської Республіки до ЄС.

Протягом тижня австрійці ставитимуть свої підписи під петицією про заборону Темеліна. Якщо вдасться зібрати 100 тисяч підписів, то проблема Темеліна дістанеться на порядок денний засідань Парламенту Австрії. Акщо ж буде зібрано 15 відсотків підписів – це 800 тисяч голосів виборців, то партія Хайдера отримає право на виголошення загальнодержавного референдуму.

Чехія стубована розвитком подій у сусідній Австрії. Хоч ні результати збору підписів, ні можливий референдум чехів ні до чого не зобов´язують, все ж дестабілізувати політичну ситуацію вони можуть. Зокрема, в Празі не приховують, що Темелінська проблема може загальмувати просування країни до Євросоюзу. Стурбованість викликає і те, що збір підписів можна трактувати і як акт підтримки крайньо правих в Австрії. Результати збору підписів про заборону чеського Темеліну будуть відомі після 21-ого січня, коли закінчиться підписна акція в Австрії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG