Доступність посилання

ТОП новини

Московська газета «Время новостей» вважає, що Україна й Росія мають спільні політичні технології – головним виборцем є не громадянин, а прокурор


Московська газета «Время новостей» вважає, що Україна й Росія мають спільні політичні технології – головним виборцем є не громадянин, а прокурор

Москва, 14 січня 2002 – Московська газета «Время новостей» повідомляє, що міністерство внутрішніх справ України відрапортувало про те, що лише за одну добу добу в Україні розпочато більш ніж 30 кримінальних справ за фактами тяжких економічних злочинів. Московська газета пов’язує це з передвиборчою кампанією. Маштаб війни компроматів, використання чорного піару та різних форм адміністративного ресурсу – приміром, застосування Генеральної прокуратури – є таким серйозним, що прем’єр-міністру України Анатолію Кінаху довелося закликати групи, які боряться між собою за місця у Верховній Раді, подумати про репутацію країни. Однак, до цього заклику прем’єра навряд чи прислухаються учасники боротьби. Ставки дуже високі.

Від того, як розподіляться сили в парламенті, на думку російської газети, залежатиме, як буде відбуватися боротьба на головних виборах – президентських, які мають в Україні відбутися вже 2004 року. Опоненти президента сьогодні сподіваються створити в країні плацдарм для подальшого наступу на владу. Команда нинішнього керівника держави зацікавлена в тому, щоб створити нормальні умови для майбутнього спадкоємця Леоніда Кучми. Останній, як відомо – згідно з українською Конституцією – не може балотуватися на третій термін. Важливим фактором на виборах, на думку московської газети, є позиція сусідньої Росії, для якої взаємини з Україною стали одним з найважливіших пріоритетів.

У неформальних розмовах кремлівські чиновники говорять, що від київської влади Москва не вимагає нічого особливого, просто лояльного ставлення і нормальних умов для російського капіталу. До симпатиків Росії газета зараховує пропрезидентський блок За єдину Україну!, що його очолює керівник адміністрації президента Кучми Володимир Литвин (його газета називає «частый гость Москвы»). До інших вона зараховує блок Наша Україна колишнього прем’єр-міністра Віктора Ющенка. «Время новостей» нагадує, що російське керівництво завжди ставилося без особливого позитиву до Віктора Ющенка і звинувачувала його у прозахідній орієнтації.

Саме з огляду на цю антипатію газета нагадує про найбільш гучний виборчий скандал з оприлюдненням телефонної розмови колишнього прем’єр-міністра України Віктора Ющенка та київського мера Олександра Омельченка. Однак, нагадує, що і Володимир Литвин, керівник пропрезидентського блоку За єдину Україну!, також не обійшовся без «власного» скандалу. А тепер розпочалися скандали й навколо інших представників виборчих блоків і об’єднань, а також провідних україниських політиків. Таких як Євген Марчук, Леонід Деркач, Андрій Деркач, Олександр Волков та інші. Лише колишня віце-прем’єрка Юлія Тимошенко поки що не є особою, яку згадують у зв’язку з кримінальною інформацією.

Водночас московська газета нагадує, що й Україну, і Росію об’єднує не тільки те, що в Росії сьогодні стежать за передвиборчою кампанією з величезною зацікавленістю, але й той факт, що передвиборчу кампанію політики в обох країнах розцінюють як момент, коли можна застосовувати можливості Генеральної прокуратури та інших спеціальних служб. І все це говорить про те, що на пострадянському просторі свої – особливі – уявлення про демократію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG