Доступність посилання

ТОП новини

Місцева влада в Будапешті говорить про мільярдні у форинтах збитки, завдані «мисливцями за кольоровим металом»


Місцева влада в Будапешті говорить про мільярдні у форинтах збитки, завдані «мисливцями за кольоровим металом»

Будапешт, 14 січня 2002 – Щороку на приймальні пункти збору кольорових металів Угорщини потрапляє кількасот тонн металобрухту. Як твердять фахівці, від усієї кількості зібраного металу хіба невелика дещиця має нелегальне походження. На практиці – інакше. Як правило, розкрадання кольорових металів у цій країні поліція відносить до дрібних кримінальних злочинів, пов’язаних з добуванням хліба щоденного серед люмпенів. У дослівному перекладі з німецької мови означає «лахмітники». Втім, крадіжки ці стаються буквально на кожному кроці, причому в організованих маштабах. Одразу після новорічних свят через технічні причини припинила рух столична зубчаста залізниця, тому що хтось поцупив 400-метровий алюмінієвий кабель. Будапештське транспортне управління, щоправда, не змогло підрахувати точних збитків, однак повідомило, що торік зловмисники завдали компанії шкоди на суму 80 мільйонів форинтів, або майже 300 тисяч американських доларів. На жаль, кримінальні злочини такого характеру не поодинокі, а зазвичай поширені.

Інша потерпіла сторона – столичні енергосистеми – наводить ще більші цифри. Щорічно розкрадання у цій сфері досягають 300 мільйонів форинтів, себто понад 1 мільйон доларів. Угорська залізниця в межах Будапешта повідомила про зникнення 50-ти кабелів з електричних опор, а також дорожніх знаків, які регулюють безпеку залізничного руху. Крадії не щадять навіть міських паркових скульптур, розтиражованих у значній кількості здібними угорськими скульпторами. Та перевагу злодії все ж надають мідним і алюмінієвим кабелям та металевим дороговказам. Заміна лише одного вуличного світлофора обходиться міським службам у 14-15 тисяч форинтів, тобто 55 доларів.

Щоденна практика свідчить, що техніки доволі рідко повідомляють в поліцію про зникнення доволі цінних дорожніх атрибутів. Це буває тоді, окли вдасться схопити зловмисника на гарячому, або якщо працівники мають надійну інформацію про крадіжку. Шляховики кажуть, що матеріальні збитки від зникнення таблиць не означають великої біди, а от з огляду на безпеку руху на дорозі легко уявити, що може статися, коли пропаде той же стоп-сигнал. Буває, крадіїв вдається засадити за ґрати. Але в цьому разі суд чомусь кваліфікує їхні дії не як «крадіжка», а радше як «здійснення дорожнього злочину».

Рідко випадає, щоби, наприклад, розкраданням кольорових металів займалися особи, які порпаються десь на міських смітниках. На ризиковані прибуткові оборудки якраз згодні заможні авантюристи, що орудують у складі злочинних угруповань.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG