Доступність посилання

ТОП новини

Візит української делегації до країн Перської затоки


Візит української делегації до країн Перської затоки

Київ, 15 січня 2001 - 12 січня розпочався візит делегації України, очолюваної міністром закордонних справ Анатолієм Зленком, до країн Перської затоки - Кувейту, Катару, Оману та Об’єднаних Арабських Еміратів. Речник міністерства закордонних справ Ігор Долгов зазначив, що МЗС України розглядає цей регіон як перспективний ринок для українських виробників і постачальників продукції машинобудування і послуг у галузі розвідування корисних копалин, видобутку нафти, постачання обладнання для геологорозвідувальних і видобувних робіт. Візит завершиться 16 січня. Як оцінюють цей візит українські оглядачі?

Програма візиту української делегації передбачає проведення Анатолієм Зленком переговорів з керівниками держав Перської затоки і підписання низки документів, які визначатимуть характер співпраці між Україною та цим регіоном: з Оманом - угоди про торговельне і технічне співробітництво та про заохочення і взаємний захист інвестицій; з Кувейтом - про сприяння і взаємний захист інвестицій. Представники ділових кіл Кувейту і Катару зацікавились можливістю взяти участь у реконструкції нафтопереробних комплексів України та побудові нафтопроводу “Одеса – Броди”. Але замість очікуваної угоди про сприяння і взаємний захист інвестицій між Україною і Катаром підписано договір про технічне і торговельне співробітництво. Українські оглядачі зазначають, що Україна демонструє серйозні наміри працювати на близькосхідних ринках, оскільки це - реальна альтернативна для конкурентоспроможних українських виробників, які не можуть пробитися на ринок Європейського Союзу, СНД або Америки.

Щоправда, держави Перської затоки навряд чи з нетерпінням очікують на українських бізнесменів – економічні симпатії регіону уже давно визначились. А отже, на думку експерта Центру досліджень Близького Сходу Сергія Данилова, від нинішнього візиту не варто очікувати суттєвих проривів і зрушень. А з іншого боку – ринок Близького Сходу виглядає перспективним для великих промислових груп України, таких як “Індустріальний союз Донбасу” та “Інтерпайп”, а отже, нинішній візит Зленка у цей регіон можна вважати певною тенденцією, яка у недалекому майбутньому принесе певні плоди.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG