Доступність посилання

ТОП новини

Перемир’я на Близькому Сході знову вкотре під загрозою


Перемир’я на Близькому Сході знову вкотре під загрозою

Прага, 15 січня 2002 - Перемир’я на Близькому Сході, якому не сповнився ще й місяць, опинилося під загрозою. Після того, як у понеділок просто вибухнув один із керівників войовничого палестинського угруповання, а воно відразу вбило у відповідь ізраїльського солдата, в Ізраїлі знову напружено.

Ізраїльські урядовці намагаються уникати уточнень, хто саме стоїть за вибухом, який забив досить відомого палестинського екстреміста Раеда Аль-Кармі, одного з провідників непримиренного войовничого угруповання «Бригади мучеників Аль-Акси». І в палестинських службах безпеки, і - неофіційно - в ізраїльських говорять, що вибух влаштував Ізраїль.

Але визнати це означало б, що Ізраїль знову вдався до міжнародно засудженої політики вистежування й винищення боївкарів - уперше відтоді, як керівник палестинської влади Ясир Арафат проголосив 16 грудня перемир’я. У вересні, нагадують оглядачі, Аль-Кармі вже потрапив був під цю політику - але відбувся пораненнями, коли його авто обстріляли з ґвинтокрила ракетою.

Натомість тепер ізраїльський міністр оборони Біньямін Бен-Еліезер твердить, що Аль-Кармі загинув унаслідок «нещасного випадку під час праці» - цими словами ізраїльська влада позначає загибель терориста від передчасного вибуху власної бомби. А обтічна урядова заява ніби виправдовує вбивство терориста: в ній згадано, що Аль-Кармі безпосередньо пов’язаний зі смертями принаймні дев’яти ізраїльтян - про що він сам хвалився раніше в інтерв’ю.

В Ізраїлі звертають увагу й на те, що Раед Аль-Кармі, - а його ім’я є і в переліку підозрюваних терористів, арештувати яких вимагають від палестинської влади Сполучені Штати, - за твердженнями палестинців, уже кілька місяців перебував у в’язниці. Але загинув він чомусь біля свого дому в містечку Тулькармі на Західному березі Йордану - містечку, в якому він, за власними словами, влаштував понад рік тому розстріл двох ізраїльських туристів.

За кілька годин після вибуху «Бригади мучеників Аль-Акси» - тобто єрусалимської мечеті, однієї з найбільших святинь ісламу, що опинилася під ізраїльським суверенітетом, - відповіли: застрелили солдата й поранили офіцера ізраїльського війська.

Останнє насильство підриває зусилля Сполучених Штатів, які намагаються влаштувати на Близькому Сході хоча б справжнє перемир’я. Тепер не відомо, чи повернеться наприкінці тижня до реґіону американський посередник Антоні Зінні, як планували раніше.

США дедалі більше розчаровуються в обох сторонах конфлікту, і то ще й до останніх подій.

На палестинського керівника Ясира Арафата в них уже просто не вистачає терпіння - в першу чергу через нещодавній скандал із контрабандою зброї на палестинські території, який палестинська влада досі не спромоглася пояснити. Американські урядовці кажуть, що мають «незаперечні» докази причетності до тієї операції деяких чільних представників влади автономії, хоча й не самого Арафата, і вимагають арештувати їх. Палестинська ж влада, додамо, оголосила вже про арешт у цій справі трьох осіб - от тільки двоє з них, як виявилося, перебувають не у в’язниці, а поза межами автономії.

Серйозну критику має державний департамент США й до Ізраїлю: його політику знесення будинків палестинців названо провокаційною. Від минулого четвера Ізраїль зруйнував кількадесят палестинських будівель, із того 22 в таборі біженців Рафах на єгипетському кордоні. Палестинці стверджують, що не 22 будинки, а з 50, і близько 700 осіб залишилися без даху над головою посеред зими. Ізраїль переконує, що знесені будівлі були не замешкані і приховували боївкарів або й тунелі для контрабанди зброї з Єгипту.

Правда, як звично, в кожного своя. А поміркованих голосів лунає замало. Як от хоча б такого: «Мені дуже сумно, що обидві сторони завжди „мають рацію“ - і відплачують, вдаряють, відплачують, вдаряють, – каже ізраїльський парламентар Йосі Бейлін. – Гадаю, ми мали б змінити лаштунки… І, гадаю, ми - мирний табір серед палестинців і мирний табір в Ізраїлі - здатні зупинити цей кошмар».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG