Доступність посилання

ТОП новини

Посол США в Мінську натякає на паралелі між режимами Сталіна та Лукашенки


Посол США в Мінську натякає на паралелі між режимами Сталіна та Лукашенки

Мінськ, 15 січня 2002 - В день, коли виповнилося 8 років з дня першого та останнього візиту президента США до Білорусі, було врочисто відкрито відремонтовану меморіальну лавку, що було встановлено Біллом Клінтоном на місці масових розстрілів жертв сталінських репресій, але пізніше зруйновано невідомими вандалами.

У своїй промові в Куропатах - місці поруч з мінською кільцевою дорогою, де в 1930-х роках сталінський НКВД забив десятки тисяч громадян Білорусі, - посол США в Мінську Майкл Козак нагадав, що це були жертви "правлячого уряду", а не іноземних загарбників, та відразу додав:

"Для тих, хто задає питання, чому моя країна має таку цікавість до форм правління в інших країнах, - відповідь лежить у таких місцях, як це. Демократичні системи, їхня наголошена відкритість та підзвітність, є нашим найкращим захистом від таких жахливих злочинів. Без такого захисту найбільш безжалісні та цинічні політичін лідери забезпечують собі владу та зберігають її".

Нагадаю, що офіційний Вашингтон не визнав підсумків білоруських президентських виборів 9 вересня - Білий дім навіть офіційно заявив, що Аляксандр Лукашенка "вкрав перемогу в білоруського народу". Посол Козак не пішов на новорічний прийом до президента Лукашенки 13 січня, а за два дні після того наголосив:

"Втративши нещодавно тисячи невинних у атаках 11 вересня, Сполучені Штати вдячні за ті висловлення жалю, що ми отримали від народу Білорусі. Ви знаєте, що це таке - утрати батьків, мати, синів, доньок, братів, сестер, дружин та чоловіків від рук політичних терористів".

Посол США невипадково наголосив на слові "чоловік". Серед тих, хто слукав його промову в Куропатах, були дружини білоруських опозиціонерів Віктора Гончара й Анатолія Красовського, яких було викрадено в вересні 1999 року. Зінаїда Гончар та Ірина Красовська теж почули кінець промови американського посла:

"Згадуючи про тих, хто загинув в минулому, ми мусимо пам’ятати, що наші вчинки також будуть оцінені".

Після посла США слово отримав заступник міністра закордонних справ Білорусі Аляксандр Сичов, які назвав сталінські злочини в Куропатах геноцидом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG