Доступність посилання

ТОП новини

В Україні існує два погляди на ситуацію навколо столичного радіо “Континент”


В Україні існує два погляди на ситуацію навколо столичного радіо “Континент”

Київ, 15 січня 2002 - З одного боку, спостерігачі відзначають політичний підтекст витискування цієї радіостанції з ефіру. З іншого, українська влада шукає і знаходить начебто об’єктивні підстави для припинення мовлення “Континенту”.

Слід відзначити, одностайності щодо радіо “Континент” в української влади не має. Державний комітет інформаційної політики, телебачення та радіомовлення виступив із заявою про неправомірне позбавлення ліцензії “Континенту”. Тобто одна державна структура гостро розкритикувала іншу - Національну раду з питань телебачення та радіомовлення – за невмотивовані дії щодо професійної радіостанції. Яка, до слова, є ледве не винятком радіопростору у сенсі виконання Закону про мову, має унікальний музичний формат (“Континент” транслює вишуканий джаз) і, насамкінець, ретранслює програми трьох потужних міжнародних корпорацій – ВВС, “Німецької хвилі” та “Голосу Америки”.

Спостерігачі зауважують на останньому. Саме ретрансляція стала каменем спотикання (як тепер виглядає) не лише для радіо “Континент”, але й для української влади.

Спочатку Нарада позбавила “Континент” ліцензії. Потім не дочекавшись судового рішення у цій справі (а “Континент” оскаржує такі дії державного органу), ліцензія на мовлення була передана харківській радіокомпанії “Онікс”, яка мобільно встигла побудувати студію у Києві і підготуватися до роботи в ефірі. Підготуватися настільки, щоб у деяких районах столиці перекривати мовлення “”Континенту”.

Аби припинити зливу підозр у тому, що “Континент” знищують за його, так би мовити, “ретрансляторську діяльність”, компанія “Онікс” швидко робить заяву про готовність ретранслювати ті ж західні радіостанції. Але чи готові самі ці мовники змінити партнера в Україні? Говорить директор української служби ВВС Олексій Сологубенко:

“Континент” залишається нашим партнером. Контракт у нас із радіо “Континент”. І саме на радіо “Континент”, хоч і з перешкодами, ведеться наше мовлення. У нас відбулася одна бесіда з представниками радіо “Онікс”. Відбулася вона з ініціативи представника радіо “Онікс” Андрія Карпія, директора цієї радіостанції. Вони висловили побажання, зацікавленість. Їм було сказано те ж саме – “Континент” залишається нашим партнером. І аж до вирішення усієї цієї проблеми у судовому порядку згідно із законодавством України ми не зможемо міняти партнерів. Якщо, на жаль, радіо “Континент” програє цю справу (а ми сподіваємося, що таке не станеться), тоді, звичайно, ми вступимо у переговори з багатьма іншими організаціями. Будемо шукати партнерів. Хоча це буде дуже і дуже не просто”.

Поки ж справа із ліцензіями затягується або, як твердять деякі українські політики, вирішується на користь “Континенту”, виникла нова проблема. Національний університет технологій і дизайну, у якому “Континент” орендує протягом останніх 6 років приміщення вирішив розірвати угоду. Причини цілих дві: раптово декілька десятків метрів у підвалі стали терміново потрібні вузу і потім антенна “Континенту” погано діє на співробітників. Чому ж “Континент” знову чинить спротив і бореться за це приміщення? Говорить директор радіостанції Сергій Шолох:

“У принципі у нас з Національним університетом технологій і дизайну господарча угода. Ми тут знаходимося вже більше 6 років. І вони мають право продовжити з нами угоду або не продовжити. Це їхнє право. Це договірні умови. Інша справа, що ми взяли це приміщення у жахливому стані. Зробили ремонт. 6 років працювали тут, вчасно сплачували за оренду. Тобто підстав виганяти нас у них немає. І не думаю, що їм так особливо потрібно це приміщення. Але ми технічно не можемо звідси виїхати. У нас тут знаходиться антена, передавач. А це пов’язано із міжнародною координацією частот. Ми два роки узгоджували все це, коли сюди “прив’язку” робили. Крім того, ми не можемо взимку ані демонтувати антену, ані поставити її на іншу вежу. Нас поставили в умови, коли ми маємо просто відключити ефір і чекати, доки з’явиться можливість відновитися на новому місті. Тому ми відмовилися це робити - виїжджати звідси. Якщо виникає така конфліктна ситуація, то (хоч університет і має право не подовжувати з нами оренду) такий конфлікт має розв’язуватися у судовому порядку”.

Отже, поки форми із “Континентом” удосконалюються на цю справу звернув увагу моніторинговий комітет ПАРЄ. Говорить голова парламентського комітету у закордонних справах Ігор Осташ:

“Я думаю, що питання радіо “Континент”, дійсно, зараз у центрі уваги багатьох європейських політиків, які працюють у Раді Європи, у центрі уваги експертів, які займаються питаннями свободи слова. Воно сприймається, без сумніву, як питання, пов’язане із порушеннями свободи слова в Україні. На мій погляд, для того, щоб покращувати імідж України, працювати не ареальне вирішення цієї проблеми, виконавча влада повинна займати дещо іншу позицію і намагатися більш демократично вирішити проблеми радіо “Континент”.

Версії щодо політично вмотивованих дій проти “Континенту” висуваються все активніше. Говорить директор української служби ВВС Олексій Сологубенко:

“Якщо ви дивилися у заяву Всесвітньої служби ВВС від 25 грудня, то ми також сказали у тій заяві (коли ми дізналися, що Нарадою з питань ТБ та радіомовлення видано ліцензію іншій радіостанції), що ми вважаємо переслідування радіо “Континент” політичною справою. Складається враження у багатьох оглядачів і у Великобританії, і в Європі, що спочатку було прийнято рішення про позбавлення ліцензії, а потім під це рішення підганялися у суто такий радянській спосіб, якійсь єзуїтський, із залученням широкого спектру засобів інші речі. Це не дивує. Подив є у іншому. У мене, чесно кажучи, були сподівання, що ці радянські методи боротьби із противниками підуть у минуле”.

Моніторинговий комітет ПАРЄ рішень щодо радіо “Континент” не виносив. Однак, зрозуміло, одне: уся ця історія лише урізнобарвить і без того прикру картину зі свободою слова в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG