Доступність посилання

ТОП новини

У Великій Британії державна англіканська церква має визначитися з наступником її найвищої духовної особи архиєпископа Кантерберійського Джорджа Кері


У Великій Британії державна англіканська церква має визначитися з наступником її найвищої духовної особи архиєпископа Кантерберійського Джорджа Кері

Лондон, 16 січня 2002 – Церква суворо застерігає проти расової упереджености під час вибору нового провідника, позаяк раннім фаворитом на цей пост є єпископ пакистанського походження. В Англії протестантизм є державною релігією. Це означає, що королева є главою як держави, так і англіканської церкви. Проте де факто церкву в Англії очолює архиєпископ Кантерберійський. І ось нинішній архиєпископ Джордж Кері заявив, що має намір скласти свої повноваження восени цього року. Щойно почали з’являтися припущення щодо наступинка, питання міжрасових відносин постало в цій кампанії.

Минулого тижня було оголошено, що раннім фаворитом на те, щоби змінити Джорджа Кері, є Майкл Назир Алі – англіканський єпископ міста Ротчестера, який народився у Пакистані. А вже в неділю єпископ Назир Алі попередив про расистське плямування, яке намагаються застосувати його опоненти у церковній ієрархії. Він заявив одній з газет, що його інституція не є вільною від расизму. Водночас його власний персонал каже, що не знає про жодну брудну кампанію проти єпископа Рочестерського, за винятком того, що їм повідомила одна загальнонаціональна газета. Пресовий секретар єпископа Назира Алі сказав: «Це була досить велика історія у часописі Таймс. Усе що ми зробили – це відповіли на те, що вони розповіли. Це все, що ми знаємо». Але в інтерв’ю тижневику Сандей Телеґраф доктор Назир Алі, що є одним з кандидатів – фаворитів від євангелійського крила англіканської церкви, заявив: «З расизмом доводиться стикатися у будь-якому місці. З власного досвіду знаю, що будь-яке місце не є від нього вільним. Я лише сподіваюся, що церква підніметься над такого типу підходом, роблячи свій вибір християнського провідника».

Перегони щодо наступництва Джорджа Кері спричинилися до жвавого обговорення як у пресі, так і в церкві. Проте, розмови здебільшого точаться навколо того, чи пасують певні кандидати на доктринальних і політичних засадах, ніж навколо самих персоналій. Деякі церковники припускають, що в єпископа Назира Алі просто здають нерви по тому, як з’явилися ознаки, що деякі євангелісти переключають підтримку на єпископа Ліверпульського. За англіканською традицією, євангеліста, яким є Джордж Кері, зазвичай змінює представник конкурентного – англо-католицького – крила церкви. Але члени нинішньої королівської комісії, що зроблять вибір, є переважно євангелістами. Докторові Назиру Алі може зашкодити викриття щодо того, що в юнацькі роки в Пакистані він був римським католиком, хоча інші єпископи заперечують, що це має будь-яке значення.

Іншою проблемою є те, що єпископ Назир Алі категорично проти, щоби розлучені, які значною мірою винні у руйнуванні свого попереднього шлюбу, могли знову брати шлюб у церкві. А це було б перешкодою для наступника британського трону принца Чарлза, якби він хотів одружитися з Камілою Паркер-Боулз. Люди принца зазначили, що той віддає перевагу єпископові Лондонському Ричарду Чартарзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG