Доступність посилання

ТОП новини

Офіційний Вашингтон справді стурбований процесом виборів в Україні


Офіційний Вашингтон справді стурбований процесом виборів в Україні

Вашинґтон, 16 січня 2002 - 15 січня в вівторок лідер комуністів Петро Симоненко в черговий раз запропонував колегам-депутатам поставити питання про оголошення персоною нон-грата американського посла в Україні Карлоса Паскуаля.

Судячи з заяви, Симоненку не подобається велика кількість американських програм, що діють в Україні і направлені на підтримку демократичних свобод та забезпечення прозорості виборів.

Представників американського посольства в Україні не здивувала чергова заява лідерів комуністів, турбує лише одне – що народний депутат, який мав би турбуватись про законність та прозорість виборчого процесу на ділі прагне ввести виборців в оману звинувачуючи американців у проведенні пропаганди.

В кінці минулого року співголова українського Кокусу в американському Конгресі Луіз Слотер у своєму виступі звернула увагу Палати Представників на вибори в Україні. Зокрема вона зазначила: „Вибори 2002 року в Україні – це критична точка в демократичному розвитку України. В останній рік, корупція влади і тиск на засоби масової інформації викликали стурбованість в реальному руху України до демократії, дотриманні прав людини і законності. Безприцидентний скандал про причетність президента України до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе досі не завершений. Вибори визначать чи Україна буде йти шляхом демократичних реформ, чи ще глибше потоне у політичному безладді.”

Подібну стурбованість процесом та результатами виборів висловлюють ряд американських інституцій, окремі громадські діячі та експерти, які працюють з програмами для України і основне завдання яких - забезпечення відкритості та прозорості виборів.

І судячи з останніх подій політичні кола в Америці та Євроропі справді поставили питання виборів в Україні на одне з приорітетних місць. Вже в кінці січня на початку лютого Україну відвідають декілька важливих делегацій. 31 січня - 1 лютого в Києві перебуватиме делегація Парламентської Асамблеї організації безпеки та співпарці в Європі, в яку ввійдуть крім парламентарів країн Європи також представники американської делегації при ОБСЄ. Цей візит має на меті дати депутатам, представникам ОБСЄ, більше розуміння ситуації в Україні та процесу виборів. Декількома днями пізніше українську столицю відвідає заступник державного секретаря Сполучених Штатів з глобальних питань Пола Добрянські.

Днями моніторинговий комітет Ради Європи також вирішив відрядити в кінці лютого в Україну спеціальну передвиборчу місію. Декілька неофіційних делегацій, що спостерігатимуть за передвиборчим процесом готують Міжнародний Республіканський Інститут Америки та Національний Демократичний інститут. Бажання відвідити Україну і спостерігати за передвиборчим процесом висловила і колишній державний секретар Сполучених Шатів Америки Мадлен Олбрайт.

Розмовляючи з багатьма фахівцями та експертами які причетні до реалізації програм в Україні можна зробити висновок, що американці дуже добре обізнані з реальною політичною ситуацією в Україні. Єдина проблема , що судячи з заяв лідера комуністів, американські політики , урядовці та громадські діячі справді більше турбуються про відкритість виборів в ніж деякі політичні сили в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG