Доступність посилання

ТОП новини

Про деякі результати законодавчої діяльності восьмої сесії Верховної Ради дванадцятого скликання розповідаємо


Про деякі результати законодавчої діяльності восьмої сесії Верховної Ради дванадцятого скликання розповідаємо

Київ, 17 січня 2002 - Робота восьмої парламентської сесії вирізнялася від попередніх не лише численними політичними інтригами та кулуарними змовами, а й кількістю ухвалених ним, так званих, “малих конституцій” – кодексів.

Нинішні законодавці, очевидно, увійдуть у історію українського парламентаризму творцями, так званих “малих конституцій” – кодексів. Верховна Рада ухвалила Житловий, Господарський, Цивільний, Бюджетний, Земельний та Кримінальний кодекси. Останній, до слова, змінив в Україні кодекс зразка ще шістдесятих років. До того ж упродовж восьмої сесії законодавці ухвалили і низку законів про судоустрій держави. Однак, попри усі сподівання, парламент так і не спромігся завершити розпочату роботу над Податковим кодексом. Проте найдраматичнішим упродовж останніх півроку був розгляд у Верховній Раді Земельного кодексу – документа, який рівно через 84 роки після жовтневого перевороту 17-го повернув громадянам право на приватну власність на землю і перетворив останню на товар. Природній ідеологічний спротив парламентських лівих було подолано завдяки винахідливості адвоката, тодішнього першого віце-спікера парламенту Віктора Медведчука. За що, власне, він і заплатив посадою.

Серед очевидних поразок восьмої сесії можна назвати так і не підписаний президентом Кучмою пропорційний закон про вибори до Верховної Ради України та заветований главою держави Закон про місцеві вибори, який передбачав формування органів самоврядування за змішаною системою. Утім, чи не найбільше парламентських списів було зламано за закон про ліцензування лазерних дисків. Під загрозою санкцій з боку американської сторони цей документ врешті-решт було ухвалено у першому читанні. Щоправда, у результаті уряд залишився цим законом незадоволеним.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG