Доступність посилання

ТОП новини

Про Водохреща і принципи християнства роздумує православний архиєпископ Празький і Чеських земель Криштоф


Про Водохреща і принципи християнства роздумує православний архиєпископ Празький і Чеських земель Криштоф

Прага, 17 січня 2002 –

О. Пеленська: Владико, чи тяжко нині, на початку 21-ого століття проповідувати християнство?

КРИШТОФ: Християнська віра може проповідуватись тільки там, де я є добря воля, добра воля в усьому. Потрібно також, щоб нове покоління бачило в нас приклад, гідний наслідування.

О.Пеленська: Владико, відомий є християнський принцип - «Люби ближнього свого, як себе самого». На тлі страшних, навіть жорстоких подій осені минулого року, в непростих, часом драматичних умовах життя людей повсюди на Землі, коли вас можуть відверто обдурити і найвищі політики, і ваші ближні, яким Ви бачите майбутнє цього християнського закону?

КРИШТОФ: Знаєте, християнство, і православ’я в тому числі є вірою великого оптимізму, тому що правду відстояв Христос. Ми є людьми воскреслими, тому нічого нас не може зупинити і не може відібрати у нас Божої любови. А тому принцип «Люби ближнього свого, як самого себе», кличе на, по суті любити понад усе Бога. А коли людина справді віддасть своє життя любові, то це стремління пізнає насамперед Ісус Христос. Але і людина пізнає те, що життя не може бути без мук, без хреста, тому що не може бути і Восресіння без хреста. Для цього нам і є Христос прикладом. Він сам нас любить. Я вірю, що у цього християнського принципу є майбутнє.

У народі мовиться, що на Водохреща «Йорданська» вода має велику силу, що й через рік вона залишається свіжою. Мабуть, і справді все залежить від віри, без якої намає надії й кохання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG