Доступність посилання

ТОП новини

Підсумки Токійської конференції у справі допомоги Афганістанові


Підсумки Токійської конференції у справі допомоги Афганістанові

Прага, 22 січня 2002 – Під час дводенної конференції в Токіо представники країн-донорів підтвердили готовність надати Афганістанові широку економічну й фінансову допомогу. Протягом перших п’яти років уряд в Кабулі отримає 4 з половиною мільярди доларів для економічної відбудови країни. Стурбованість країн-донорів викликає поки що безконтрольна ситуація в Афганістані і можливість розкрадання фінансової допомоги.

Учасники конференції в Токіо вирішили вже протягом цього року надати Афганістанові один мільярд вісімсот мільйонів доларів, передусім на соціальні потреби, тобто на охорону здоров’я, боротьбу з неграмотністю і функціонування місцевих адміністративних установ. Тим часом перехідний уряд в Кабулі, вперше після семи місяців розпочав виплачувати зарплату державним службовцям і вчителям. Кошти для цього у розмірі восьми мільйонів доларів надала зі свого бюджету Організація Об’єднаних Націй.

Головна фінансова допомога Кабулові мала б надійти від Сполучених Штатів, країн Європейського союзу, Японії і Саудівської Аравії. Глава тимчасового уряду Карзаї звернувся до Росії із проханням надати допомогу в розмінуванні афганської території, в будівництві іригаційних споруд і відбудові промислових підприємств, збудованих свого часу за радянськими проектами. До речі, на мінах, розкладених в Афгаістані за часів радянської окупації, афганці підриваються донині. Представники ООН, міжнародних організацій та урядів країн-донорів стежитимуть за розподілом фінансової допомоги і за її використанням. Однак, країни-донори не приховують свого занепокоєння у зв’язку з тим, що тимчасовий уряд в Кабулі не має можливості установити свою владу в усіх провінціях, де місцеві ватажки досі зводять між собою збройні порахунки. Президент Світового банку Вольфенсон заявив у вівторок, що контролювати розподіл в Афганістані мільярдів доларів буде надзвичайно тяжко і нема гарантії, що значна частина коштів не потрапить в чужі руки. Він перестеріг західних представників, які стежитимуть за розподілом допомоги, щоб ті завжди повідомляли про будь-які спроби корупції або правласнення фінансової допомоги. За його словами, потрібно організувати чітку систему звітності і відкритості у розподілі допомоги. Гарантій зловживань і розкрадання коштів нема, як вважає президент Світового банку, проте у випадку зловживань завжди можна буде призупинити допомогу до вияснення справи.

Між учасниками конференції в Токіо постали деякі розбіжності. Частина країн і керівники Світового банку вважають, що допомогу слід централізувати і поставити під єдиний контроль. Тим часом окремі уряди бажають фінансувати окремі, вибрані ними економічні проекти і самим контролювати їхню реалізацію. Ці зусилля окремих урядів, як підкреслюють критики, спрямовані не стільки на загальну користь, скільки на збільшення власної популярності у своїх країнах. Загальний обсяг допомоги Афганістанові сягне 15 мілярдів доларів протягом наступних десяти років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG