Доступність посилання

ТОП новини

Знову конфлікт довкола кримських виборчих комісій


Знову конфлікт довкола кримських виборчих комісій

Симферополь, 22 січня 2002 - Продовжують кипіти пристрасті довкола формування окружних комісій з виборів депутатів кримського парламенту, сформованих у Симферополі. Комуністи вимагають визнати їх створення незаконним.

Унікальна ситуація виникла в Симферополі у процесі підготовки до виборів депутатів Верховної Ради Криму. Симферопольська міська рада, де більшість депутатів – комуністи, спершу затвердила, а потім скасувала своє рішення про формування окружних виборчих комісій. Лідери комуністичної фракції стверджують, що не помітили, що виборчкоми в деяких округах були створені з порушенням чинного законодавства.

За неофіційною інформацією – комуністи дізналися, що деякі впливові політики, які перебувають в опозиції до їхнього лідера Леоніда Грача, начебто провели до виборчкомів не одного, а кількох свої представників, висунутих різними трудовими колективами. Тепер ліві депутати вимагають, аби міський голова Симферополя Валерій Єрмак підписав останнє рішення міськради і скликав позачергову сесію для формування нових комісій.

Пан Єрмак тим часом заявляє, що, згідно з регламентом, для скасування попереднього рішення депутати мали б проголосувати кваліфікованою більшістю голосів, тобто – двома третинами. Оскільки цього не було зроблено, то рішення – нечинне і він його не підписуватиме. Єдине, чого комуністи домоглися від мера – обіцянки скликати позачергову сесію міськради, щоб там ще раз спробувати внести зміни до складу окружкомів. Правда, спостерігачі висловлюють сумнів з приводу здатності лівих набрати дві третини голосів на сесії міськради. Схоже, вони вимагатимуть, щоб це спірне питання розглянула сесія Верховної Ради Криму, яка перебуває під повним контролем комуніста Грача. Тиждень тому ліва більшість кримського парламенту затвердила склад територіальної виборчої комісії Симферополя – після того, як це не змогла зробити міська рада. Але головою - кримські депутати призначили не безпартійну кандидатуру, запропоновану мером міста, а комуніста.

Як буде цього разу – стане відомо не раніше четверга, коли депутати Симферопольської міськради зберуться на позачергову сесію. Але вже зараз зрозуміло, що комуністи намагаються задіяти весь адміністративний ресурс, який є в їхньому розпорядженні, і встановити контроль над усіма окружними виборчими комісіями в Криму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG