Доступність посилання

ТОП новини

В Македонiї цього тижня сталася низка iнцидентiв iз застосуванням вогнепальної зброї. Хоча загиблих i поранених не було, оглядачi зазначають, що ситуацiя в країнi драматично ускладнюється


В Македонiї цього тижня сталася низка iнцидентiв iз застосуванням вогнепальної зброї. Хоча загиблих i поранених не було, оглядачi зазначають, що ситуацiя в країнi драматично ускладнюється

Бєлград, 23 сiчня 2002 – Полiцiя у Скоп’є повiдомляє про 84 iнциденти протягом лише двох дiб в околицях столицi, Куманова й Тетова, в районах заселених етнiчними албанцями. В кiлькох випадках невiдомi обстрiлювали полiцейськi пункти, в iнших пострiли та вибухи було чути з селищ, в яких немає полiцiї й через це не можна перевiрити про що йшлося. Македонська преса попереджає, що албанськi екстремiсти на початку весни планують розпочати нове повстання. Окремi газети зазначають, що перемир’я протягом минулих двох мiсяцiв зберiгав лише великий снiг, який фактично вiдрiзав бунтiвничi гiрськi райони вiд мiст.

Тимчасом полiтична сцена у Скоп’є ще здригається вiд бомби, якою наприкiнцi минулого тижня була вiдставка заступницi прем’єр-мiнiстра й голови кризової штабквартири Дости Дiмовської. Панi Дiмовську вважають першою дамою македонського демократичного пробудження й iдейним творцем Внутрiшньої македонської революцiйної органiзацiї, партiї прем’єр-мiнiстра Любча Георгiєвського. На згаданi посади Дiмовську обрано у жовтнi минулого року на вимогу президента Бориса Трайковського та мiжнародних представникiв у країнi. Разом з главою держави, вона належить до помiркованої фракцiї в правлячiй коалiцiї. Подаючи у вiдставку, Дiмовська звинуватила прем’єр-мiнiстра, що вiн й мiнiстр внутрiшнiх справ Любе Бошковський вiдхиляли спiвробiтництво з усiма державними iнституцiями та що необережними й провокацiйними заходами пiдривали перемир’я. При цьому вона мала на увазi, насамперед, сформування пiдроздiлу спецполiцiї пiд назвою “леви”, складеного виключно з так званих македонських патрiотiв. На її думку, йдеться про приватну полiцiю голови уряду й мiнiстра полiцiї. Оглядачi в македонськiй столицi вважають, що Георгiєвський, усуваючи вiд влади Дiмовську, має iншу мету, а саме – главу держави Трайковського. Про це свiдчить й кампанiя, яку проти президента ведуть окремi радикальнi iєрархи Македонської православної церкви, близькi до прем’єр-мiнiстра. Преса пише, що Георгiєвський протягом цього року, разом з парламентськими й комунальними, бажає призначити й президентськi вибори, пiсля яких зосередить в своїх руках усi важелi влади. Згiдно з такими мiркуваннями, прем’єр прагне змусити президента, щоби подав у вiдставку.

Проте, iз Скоп’є у вiвторок надiйшла й одна добра новина: двi македонськi й двi албанськi партiї нарештi дiйшли згоди щодо проекту закону про мiсцеве самоврядування. Ухвалення цього закону передбачено торiшньою мирною угодою. Обговорювання закону парламент має розпочати уже цього тижня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG