Доступність посилання

ТОП новини

Відбудова Афганістану. Австрійсько-чеські взаємини


Відбудова Афганістану. Австрійсько-чеські взаємини

Прага, 23 січня 2002 – Західні оглядачі і далі коментують ситуацію в Афганістані і недавню міжнародну конференцію в Токіо, учасники якої вирішили надати широку економічну й фінансову допомогу цій країні. Тим часом європейські газети зосереджують увагу на погіршенні взаємин між Австрією і Чеськю республікою у зв’язку із недавнім запуском Темелінської атомної електростанції неподалік від австрійського кордону.

Коментуючи результати токійської конференції країн-донорів, британська газета «Файненшл таймс» у редакційній статті бере під сумнів можливість, що ватажки і лідери в афганських провінціях відтепер раптом поставлять інтереси країни перед своїми власними. Однак, як вважає газета, увага міжнародної спільноти до цієї країни створює умови для позитивних зрушень. Важливо є те, веде далі «Файненшл таймс», що країни-донори мають намір дотримати слова у справі надання цього року мільярда восьмисот мільйонів доларів допомоги для розв’язання найнагальніших потреб Афганістану, зокрема для стабілізації афганської валюти, для підготовки поліцейських сил, розмінування території країни і на потреби шкільної освіти. Газета передбачає небезпеку поновного упаку країни, якщо західні країни не дотримають своїх обіцянок, особливо з часом, коли афганська криза зійде з перших сторінок західної преси.

Тим часом коментатор німецької газети «Франкфуртер альґемайне цайтунґ» Бертольд Колер повертається до суперечки між Австрією і Чехією у справі Темелінської атомної електростанції радянського типу, яку чехи збудували в 50-ти кілометрах від кордону з Австрією. Австрійська права партія свободи закликала до проведення загального референдуму в Австрії з вимогою закриття електростанції, на що у досить різких словах відгукнувся прем’єр-міністр Чехії Земан. Коментатор німецької газети вважає, однак, що лідерові партії свободи Гайдеру в його кампанії залякування можливою ядерною катастрофою, або, за його словами, новим Чорнобилем, ідеться не стільки про безпеку населення, скільки про популярність його крайньо правої партії. Насьогодні Гайдер мобілізував мільйон австрійців, пише автор. Однак, цього явно недосить, щоб домогтися закриття атомної електростанції або припинення поширення Європейського союзу на Схід. Автор підкреслює при цьому, що партнер партії свободи – австрійська народна партія, яку очолює нинішній канцлер Вольфґанґ Шюссель, не має наміру підтримувати закликів Гайдера проти розширенння Європейського союзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG