Доступність посилання

ТОП новини

Республiканський парламент Сербiї у середу на надзвичайнiй сесiї ухвалив закон про повернення автономiї краю Воєводина


Республiканський парламент Сербiї у середу на надзвичайнiй сесiї ухвалив закон про повернення автономiї краю Воєводина

Бєлград, 24 сiчня 2002 – Коалiцiя сербських демократичних сил ще перед виборами позаминулого року обiцяла, що термiново поверне Воєводинi автономiю скасовану режимом Мiлошевича. Проте, це зроблено щойно тепер, пiд тиском зростаючого незадоволення громадян згаданого краю на пiвночi Сербiї. В середу у першому читаннi ухвалено окремий закон, яким скасовано положення кiлькох десяткiв законiв, котрi обмежували повноваження крайових органiв влади у Воєводинi.

Для ухвалення закону було необхiдно 118 голосiв. Проголосувало за нього 119 депутатiв. Прем’єр-мiнiстровi Джiнджичу пiсля палких дебат ледве вдалося зiбрати необхiдну кiлькiсть голосiв. Демократичнi сили при цьому остаточно подiлилися на двi фракцiї – реформаторську й консервативну. Партiя президента Югославiї Воїслава Коштунiци прилучилася до Мiлошевичевих соцiалiстiв й нацiонал-екстремiстiв Шешеля, якi виступають за централiзацiю Сербiї.

Чому саме Воєводина стала каменем спотикання? Тому, що цей край своєчасно, наприкiнцi восьмидесятих рокiв минулого столiття, став першою жертвою режиму Мiлошевича. Воєводина упродовж кiлькох столiть була у складi Угорщини та Австро-Угорщини. До Югославiї увiйшла пiсля першої свiтової вiйни. Цей край, в якому поряд iз сербами живуть угорцi, хорвати, словаки, румуни та 20 тисяч русинiв-українцiв, за рiвнем життя й культури бiльше належить до центральної Європи нiж до Балкан. Мiлошевич скасував конституцiю, усi закони та усi автономнi iнституцiї Воєводини, вiд пенсiйного фонду до Академiї наук. Щоби загальмувати ухвалення спецiального воєводинського закону, партiя президента Коштунiци день ранiше оприлюднила свiй проект нової конституцiї, якою передбачається подiл Сербiї на п’ять рiвноправних регiонiв. Соцiалiсти й радикали заявляли, що надання автономiї Воєводинi стане першим кроком до її вiдокремлення. Згiдно з опитуваннями, за автономiю виступають три чвертi громадян Воєводини, а понад десять вiдсоткiв – за самостiйну державу або республiку у складi Югославiї. Отож, уряд був змушений взяти до уваги такi настрої воєводинцiв.

Дебати щодо статусу Воєводини й голосування в парламентi показали, що правляча коалiцiя хитається та, що консолiдуються сили, якi виступають за збереження результатiв полiтики колишнього режиму. До консерваторiв прилучилася й iєрархiя Сербської православної церкви. Саме в середу у Новому Саду, головному мiстi Воєводини, мiсцевий єпiскоп вiдмовився вiдправляти поминальне богослужiння пам’ятi жертв нацизму у присутностi голови Крайового парламенту й лiдера автономiстiв Ненада Чанка. Отож, йдеться не лише про Воєводину й боротьбу за владу, а про досi найважчий iспит для демократичних сил, проти яких гуртуються усi, хто мрiє про повернення часiв Мiлошевича.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG