Доступність посилання

ТОП новини

Агентство Moody’s підвищує рейтинґ України до В2


Агентство Moody’s підвищує рейтинґ України до В2

Прага, 24 січня 2002 - Міжнародне рейтинґове агентство Moody’s підвищило рейтинґ для українських облігацій у закордонній валюті та у гривнях на два пункти до відмітки В2 із попереднього рейтинґу Саа1. На думку агентства, ситуація в Україні стабілізувалася, і ймовірність того, що уряд виявиться неспроможним платити за своїми забов’язаннями, зменшилася, але Україна, як і раніше залишається в одній з найнижчих рейтинґових категорій.

Причиною підвищення рейтинґу українського боргу, за словами компанії Moody’s, стало покращення низки українських макроекономічних показників протягом минулих двох років, включно зі зміцненням фінансової дисципліни та зростанням експорту і валютних резервів. Проте в інтерв’ю Радіо Свобода старший аналітик компанії Moody’s Джонатан Шиффер наголосив, що поліпшення було дуже незначним, хоча і йдеться про підвищення рейтинґу відразу на два пункти.

«Категорія, в якій перебувала Україна раніше Саа1, відповідала очікуванням, що вона ось-ось знову відмовиться платити свої борги, бо вона це робила знадто часто протягом останнього часу, і тому, що вона не мала великих надходжень закордонної валюти. Тепер ситуація дещо змінилася, але рейтинґ В2, хоча є і вищий, все одно він у дуже низькій категорії», - говорить Джонатан Шиффер.

Для істотного покращення рейтинґу України, на думку аналітика рейтинґової компанії Moody’s, Україні потрібні серйозні структурні реформи, які би могли підтримати ті позитивні тенеденції, які намітилися в економіці протягом двох останніх років. Аналітик також відзначив, що Україна найближчим часом матиме гірші зовнішньоекономічні умови головним чином через звуження російського експортного ринку для українських товарів.

Джонатан Шиффер наголосив, що йдеться про накладання Росією 20% податку на український екпорт, яким є в основному продукти металургії, та встановлення квот на імпорт українських труб до Росії. З огляду на важливість російського ринку для української важкої промисловості, аналітик вважає, що збитки, які завдають ці адміністративні дії Росії, не можуть навіть порівнятися зі збитками від американських торговельних санкцій, хоча й ті набули більшого політичного розголосу.

Однак Джонатан Шиффер зауважив, що на його думку, російські обмеження українського експорту не потривають довго, бо російські бізнесмени вже скупили значну частину української важкої промисловості, і обмежувати рух власної продукції для Росії було би контрпродуктивно.

Тому агентство Moody’s приділятиме більше уваги внутрішнім проблемам України та її взаєминам з Міжнародним Валютним Фондом. Хоч останню суперечку між урядом України і Фондом навколо повернення податку на додану вартість експортерам, Джонатан Шиффер вважає більш надуманою проблемою, ніж реальною.

«Коли я розмовляв з представниками МВФ в Україні восени, про цю проблему навіть не згадувалося. Йшлося про інші умови, які були зрозумілі і правильні, як зокрема бюджетні показники. А те, що ПДВ виявився каменем спотикання зараз – це загадка і для мене», - сказав Джонатан Шиффер, старший аналітик міжнародного рейтинґового агентства Moody’s.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG