Доступність посилання

ТОП новини

Поширення ЄС і союзу НАТО на Схід. Німецько-чеські взаємини


Поширення ЄС і союзу НАТО на Схід. Німецько-чеські взаємини

Прага, 25 січня 2002 – Серед інших міжнародних тем західна, зокрема європейська преса порушує проблему поширення Європейського союзу і союзу НАТО на Схід, а також деяке напруження, яке постало у німуцько-чеських взаєминах у зв’язку з недавніму заявами прем’єр-міністра Чеської республіки Земана у справі вигнаних після війни судетських німців.

Газета «Зюддойче цайтунґ» містить коментар свого оглядача Данієля Бресслера під промовистим заголовком «Об’єднані в суперечці», в якому автор критикує тих політичних діячів, що вважають передчасним поширення ЄС на східноєвропейські країни, зокрема на Польщу і Чеську республіку. Якщо Східна Німеччина, об’єднавшисть із Західною після падіння Берлінського муру, автоматично стала частиною Європейського союзу, пише Бресслер, то Варшава і Прага змушені були чекати на це 12 років. Нині країни-кандидати не приховують свого розчарування у зв’язку з тим, що їх вважають тягарем для Європейського союзу, пише Бресслер. Тим часом користі від розширення союзу, на думку автора, залишаються поза увагою членів ЄС. Зосереджено увагу на коштах розширення, проте ніхто не говорить про кошти нерозширення. У випадку відкладення залучення згаданих країн-кандидатів до ЄС, пише на закінчення коментатор газети «Зюддойче цайтунґ», Німеччина й інші країни Європейського союзу змушені будуть заплатити надто дорого за брак стабільності у сусідніх країнах.

Тим часом газета «Інтернешанел геральд трібюн» містить коментар представника міжнародної консультаційної компанії «Оксфорд аналитика» Рісто Пентіла, який порушує проблему залучення нових членів із східноєвропейських країн до союзу НАТО. Ідеться тут про три балтійські пострадянські республіки, які бажають якомога швидше потрапити під парасолю НАТО. Можливо, цей крок, як припускає автор, змусить Фінляндію і Швецію, які не належать до оборонного союзу, теж переглянути свої позиції. Відсутність цих двох країн у НАТО автор вважає явищем невідповідним. На перешкоді до членства в НАТО Швеції, на дуску автора, залишається бажання цієї країни ще від 19-го століття зберегти нейтральність. Для зміцнення безпеки і стабільності в регіоні, підкреслює коментатор, особливо у випадку приходу до НАТО балтійських країн, членами оборонного союзу мали б стати Фінляндія і Швеція.

На закінчення варто коротко навести відгук коментатора німецької газети «Франкфуртер альґемайне цайтунґ» Бертольда Коллера на недавні заяви чеського прем’єра Земана про судетських німців, вигнаних після війни на підставі так званих Декретів Бенеша. Ці люди досі домагаються повернення своїх маєтків або компенсацій. 5 років тому, після копітких переговорів Берлін і Прага підписали так звану «Декларацію примирення» у цій справі, пише автор. Нині чеський прем’єр називає судетських німців зрадниками і помічниками фашизму. Автор гостро критикує позицію чеської сторони, яка відмовляється від попередніх зобов’язань. Ніхто не бажав би, щоб на перешкоді поширення Європейського союзу стояли проблеми минулого, пише на закінчення Колер. Однак, як вважає автор, тяжко було б говорити про спільні цінності Європейського союзу за участю Чехії з її Декретами Бенеша.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG