Доступність посилання

ТОП новини

Четвертий парламент: час вибору – “Шоу двійників”


Четвертий парламент: час вибору – “Шоу двійників”

Київ, 25 січня 2002 – Опівночі на 25 січня завершилося висунення кандидатів у народні депутати України в мажоритарних округах, а партії та партійні блоки остаточно визначилися зі своїми назвами і суб’єктами-учасниками. Як і очікували політаналітики, фактом стала поява і певної кількості двійників у виборчому процесі.

Сергій Грабовський: На минулих виборах уже подекуди з’являлися кандидати-двійники в мажоритарних округах. Тоді це мало на меті ввести в оману частину виборців, “розтягнути” голоси прихильників опозиційних кандидатів, унеможливити проходження цих кандидатів до парламенту. Схоже, що такі ж технології використані й цього разу. Так, за інформацією, яка є на сьогодні, у мажоритарному окрузі, де балотується Тарас Стецьків (блок “Наша Україна”), зареєстровані ще кілька інших Стецьківих, а в окрузі Олександра Жира (також “Наша Україна”) – ще один Олександр Жир. Номінально всі ці дублери є самовисуванцями. Ймовірно, ближчим часом стане відомо ще про кількох двійників відомих політиків.

Ноу-гау чинних виборів є поява двійників у середовищі партій та блоків. Найвідоміший, мабуть, приклад – це блок “За Ющенка”, до якого лідер “Нашої України” Віктор Ющенко не має жодного стосунку, ба більше – судиться з лідерами цього блоку за незаконне, як він уважає, використання його імені. Але у списку “За Ющенка” таки є Ющенко. Щоправда, не Віктор, а Володимир. І навіть не родич. А ще у першій п’ятірці блоку “За Ющенка” – Олександр Базилюк, лідер Слов’янської партії, котрий принципово не розмовляє українською мовою. “Роздвоївся” Олександр Мороз – він очолює одразу два партійні списки: соціалістів і Всеукраїнської партії трудящих. Щоправда, у другому випадку йдеться не про того Мороза, котрий розпочав “касетний скандал”, а про зовсім іншого – електрика. І, нарешті, існує такий блок – “Народний Рух України”, хоча однойменна партія перебуває зовсім в іншому блоці – у “Нашій Україні”. А на додачу у першій п’ятірці блоку НРУ є, звичайно, й Чорновіл. Андрій. Старший син В’ячеслава Чорновола, котрий досі не займався політикою і двадцять років носив інше прізвище. Інший син покійного співзасновника Руху, Тарас Чорновіл, бере участь у блоці “Наша Україна”, прізвища у радянський час не змінював і є активним опозиційним політиком.

Коментуючи все це “шоу двійників”, Віктор Пинзеник зауважив, що виборця не вдасться одурити, він розбереться, що до чого, і висловив радість, що в Україні надто мало Пинзеників, щоб добрати двійника і йому особисто.

До радості Віктора Пинзеника долучається наш постійний автор Олександр Ірванець, який відгукується на обнародувані “п‘ятірки”, “десятки” та “двадцятки”:

“А в нас є вчителька, а в нас є екс-прем’єр, А в нас майор, а в нас – столичний мер. А я тримаюсь лінії прямої, Тому створила блок себе самої. То ж поки бюлетені ляжуть в скриньку, Ще стільки буде випадків смішних, Он навіть блок створили на підтримку Того, кого немає серед них”.

А ось що думає про так званих двійників на цих парламентських виборах віце-прем’єр-міністр України з гуманітарних питань Володимир Семиноженко:

“Це вже політичні технології. Уникнути їх неможливо, і ми бачимо, що вони почали вже спрацьовувати на минулих виборах.

Це цинічна політична технологія. Як ти заборониш людину зареєструвати. Хто може заборонити, там Володимиру Іванову, чи Віктору Іванову бути одночасно в списках і першим номером в різних блоках. Це неможливо”.

Свого двійника отримав і колишній голова Верховної Ради України Олександр Мороз. Зі справжнім Морозом розмовляла моя колега Юлія Жмакіна:

“Технологія двійників на виборчій кампанії абсолютно не новий винахід. Це практика, яка використовувалася і за кордоном. Це просто повторення, і то не кращий варіант. Є у мене інформація, яка йде з областей. Коли під маркою двійників підбирають випадкових людей.

Я не буду говорити про партію, яка висуває мені двійника. Це навіть не партія, а Адміністрація Президента висуває.

Ми з цим брудом займатися не будемо і боротися з ними не збираємося. Хай вони роблять те, що роблять. Ми будемо проводити свою лінію”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG