Доступність посилання

ТОП новини

Нові “непорозуміння” на шляху розслідування справи Гонгадзе


Нові “непорозуміння” на шляху розслідування справи Гонгадзе

Прага, 28 січня 2002 року – Таке важливе для міжнародної репутації України розслідування справи вбивства журналіста Гонгадзе щоразу натикається на якісь перепони – передусім, якщо вірити опозиції, політичні, а тепер вже й бюрократичні.

25 січня заступник генерального прокурора України Олексій Баганець повідомив, що в Німеччині проведуть нову експертизу таращанського тіла. Баганець пояснив, що таким чином Генеральна прокуратура враховує кількаразові звернення потерпілої сторони та обговорення цього питання в Раді Європи. Фахівця з відповідним довідом нібито повинні знайти українські дипломати в Німеччині. Але посол України в Берліні Анатолій Пономаренко заявив Радіо Свобода:

“Я Вам можу сказати тільки одне: ніякого запиту з цього приводу до посольства не надходило. Я, як і Ви, тільки чув про цю заяву заступника Генерального прокурора Баганця Інтерфаксу. Це все”.

А чи це нормальна практика, коли так погано між собою спілкуються різні державні орагни України?

“Я не думаю, що це погана практика. Я думаю, що це якесь непорозуміння. До нас такі запити надходять через міністерство закордонних справ України. Офіційного запиту до посольства поки що не надходило”.

Зі свого боку, народний депутат Олександр Мороз в інтерв’ю Радіо Свобода висловив думку, що нова закордонна експертиза таращанського тіла, якщо вона, звісно, відбудеться, викликана політичними причинами:

“Їм треба зараз під час виборчої кампанії весь час відсилати людей до того, що ось, бачите, проходить іще одна експертиза. Виникає питання, чому ж не звернулися через місяць, через два місяці, коли пропонували, а звернулися через півтора року”.

Нагадаю, що раніше вже було проведено три експертизи таращанського тіла. Російські та американські експерти вважають, що воно належить Гонгадзе, але німецькі фахівці, до яких звертався народний депутат Сергій Головатий, заперечили таку можливість.

Нові ініціативу Генеральної прокуратури коментує вдова журналіста Мирослава Гонгадзе:

“Це бажання задовольнити президента. Якщо б прокуратура прислухалась до потерпілих, то ще рік тому, коли я писала клопотання про проведення всіх необхідних експертиз із залученням іноземних фахівців. Це могло б бути зроблено.

Через рік пан Баганець заявляє, що він на вимогу потерпілих буде проводити експертизу тіла в Німеччині. Питання постає: чому в Німеччині? Відповідь проста. Президент Кучма зустрівся з прем’єр-міністром Німеччини Шредером і пообіцяв йому провести таку експертизу. Результат – пан Баганець приймає рішення, про яке навіть не знає німецька сторона і посольство України в Німеччині. Про яке задоволення вимог потерпілих ідеться, якщо ми досі не бачили офіційних результатів жодної експертизи і прокуратура відмовляється їх надати?

Наступний важливий момент – заява пана Баганця про відмову Ради Європи у створенні міжнародної комісії з розслідування справи Гонгадзе. Як і попередня інформація, ця заява пана Баганця також є неправдою. Так, у створенні комісії існують перепони, але ці перепони створює не Рада Європи, а українська прокуратура. Якби Генеральна прокуратура зробила офіційне звернення до хоча б однієї європейської держави, то згідно з Європейською конвенцією про допомогу в кримінальних справах та резолюцією Ради Європи від вересня 2001 року така комісія вже давно могла існувати. І, можливо, ми б мали вже результати. Якщо прокуратура не може виконувати свої обов’язки, то нехай закриває справу і передає до суду. Це єдиний вихід із того глухого кута, в якому зараз перебуває слідство”.

Тим часом увага до цієї справи за кордоном не спадає. Про це також свідчить велике інтерв’ю Мирослави Гонгадзе, яке 28 січня опублікувала популярна чеська газета “Лідове Новіни”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG