Доступність посилання

ТОП новини

Перший візит афганського лідера Хаміда Карзая до Сполучених Штатів


Перший візит афганського лідера Хаміда Карзая до Сполучених Штатів

29 січня 2002 – Президент Сполучених Штатів Джордж Буш запевнив афганського лідера Хаміда Карзая, що США активно сприятимуть у відбудові Афганістану й зокрема у формуванні національних збройних сил. Хамід Карзай – перший глава афганського уряду, який прибув із офіційним візитом до Вашингтона від 1963 року.

Виступаючи поруч із лідером перехідного афганського уряду Хамідом Карзаєм, президент Джордж Буш наголосив, що розбудовувати “тривале партнерство” із зруйнованою війнами й конфліктами країною – це й є теперішній курс американської влади щодо Афганістану, де американські спецпідрозділи завершують операцію “Тривала свобода”, під час якої протягом кількох місяців було знищено талібський режим та бази терористичної мережі Аль Каїда.

У рамках міжнародної конференції країн-донорів Сполучені Штати минулого тижня пообіцяли надати Афганістанові протягом наступного року майже триста мільйонів доларів на відновлення доріг, шкільництва та системи охорони здоров’я. У повідомленні Білого дому вказано й на те, що серед іншого на американські кошти буде надруковано понад десять мільйонів підручників для афганських шкіл.

Водночас президент Буш запевнив афганського лідера Карзая, що США посприяють Кабулові розбудовувати нові збройні сили, які є необхідними для збереження стабільності у країні. “Йдеться про важливу зміну в нашій політиці – тобто ми допоможемо Афганістанові розбудовувати власні збройні сили. Це, на мою думку, є найважливішим аспектом цієї зустрічі”, – заявив Буш.

Адміністрація Сполучених Штатів після завершення операцій знищення останніх осередків терористів Аль Каїди та талібів, однак, не має наміру зберігати військову присутність в Афганістані, а й навіть на даний момент виключає можливість, щоб американські військовослужбовці брали участь у міжнародних миротворчих контингентах.

Офіційна зустріч в Овальному кабінеті у Білому домі з афганським лідером Хамідом Карзаєм, як уважають спостерігачі, мала символічний характер. Адже сам Карзай заявив, що йдеться про поїздку подяки за те, що було повалено репресивний режим в Афганістані. На першій за минулі тридцять років такій зустрічі з афганським лідером ішлося передусім про зміцнення раніше висловлених позицій Вашингтона та Кабула.

Іще під час церемонії офіційного відкриття посольства Афганістану в Вашингтоні лідер перехідного афганського уряду заявив: “Цей прапор, ця церемонія не обходяться без великих коштів: це кошти довголітньої боротьби, це кошти багатьох людських жертв, щоб мати вільний, суверенний та добрий Афганістан”, – наголосив Хамід Карзай і додав: “Слід сподіватися, що цей прапор залишиться на цьому місці як знак вічного партнерства американського та афганського народів”. Як не парадаксально, але цей же єдиний взірець нового афганського прапора у Вашингтоні із знову відкритого посольства у США було перенесено і на церемонію офіційної зустрічі у Білому домі, пише впливова американська газета Нью-Йорк Таймз.

Свою місію у Сполучених Штатах Хамід Карзай продовжує у вівторок та в середу у Нью-Йорку, де, зокрема, виступить перед Радою Безпеки ООН із закликом вислати набагато більше миротворців до Афганістану. Адміністрація Карзая домагається, щоб миротворчий міжнародний контингент із трьох тисяч солдатів було розширено до тридцяти тисяч військовослужбовців, які б сприяли гарантуванню безпеки й стабільності не лише в Кабулі, а й в інших афганських провінціях.

Напередодні своєї зустрічі з Хамідом Карзаєм генеральний секретар ООН Кофі Аннан висловив задоволення поїздкою до Афганістану та успіхом міжнародної конференції країн-донорів у Токіо, які на цей рік пообіцяли надати Афганістанові один мільярд вісімсот мільйонів доларів. Це добрий початок, заявив Аннан і додав: “Перед Афганістаном залишилося багато проблем, це передусім зміцнення керівництва тимчасової адміністрації по всій країні, і, звичайно, справа безпеки залишається на порядку денному, що вимагає розбудову національних афганських збройних сил та національної поліції” – наголосив Кофі Аннан, генеральний секретар ООН.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG