Доступність посилання

ТОП новини

Давоський форум у Нью Йорку


Давоський форум у Нью Йорку

Прага, 29 січня 2002 ― 31 січня розпочне свою роботу Світовий Економічний Форум. Уперше за 31 рік свого існування форум, відомий у світі під назвою Давоський, відбудеться не у швейцарському курортному містечку, а в Нью Йорку – місті, яке, незважаючи на терористичні напади 11 вересня, залишається світовим економічним центром. Світові лідери обговорюватимуть серед іншого проблему тероризму та зменшення нужденності.

За словами організаторів, напади 11 вересня кардинально змінили їхній підхід до організації Світового Економічного Форуму та місця його проведення, яке було вирішено змінити з традиційного курортного містечка в Швейцарії на світову фінансову та ділову столицю – Нью Йорк. На форум, що розпочнеться в четвер, має зібратися близько 3 тисяч учасників, які обговорять нагальні економічні проблеми світу – від зменшення бідності до світової безпеки та поступу глобалізації.

Як і раніше, в роботі форуму візьмуть участь сотні голів провідних світових компаній, урядовці, глави держав. Америку на форумі представлятиме голова державного департаменту Колін Пауелл. Також у форумі візьмуть участь німецький канцлер Ґергард Шредер, канадський прем’єр Жан Кретьєн, голова уряду Росії Міхаїл Касьянов, президенти Латвії та Азербайджану та перші особи інших країн. Від України на Світовий Економічний Форум поїде віце-прем’єр міністр Василь Роговий.

На форум запрошені і релігійні лідери, громадські активісти, лідери неурядових організацій. Деякі з них дуже критично ставляться до Світового Економічного Форуму і вважають, що форум і досі залишається закритим клубом світових економічних та політичних еліт, які часто діють на шкоду ширшим громадським інтересам. Цей погляд також поширений серед прихильників антиглобалізаційного руху, які своїми демонстраціями намагаються зірвати засідання впливових міжнародних організацій, як-то Світової організації торгівлі, Світового банку та Міжнародного валютного фонду.

Останнє засідання Міжнародного валютного фонду та Світового банку, що відбулося у Празі у вересні 2000 року, супроводжувалося справжніми погромами, що їх організували антиглобалісти. Але зараз вони обіцяють, що їхні протести в Нью Йорку будуть виключно мирними. Частково вони пояснюють це повагою до почуттів мешканців міста, яке нещодавно втратило понад 3 тисячі осіб у результаті терористичних нападів 11 вересня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG