Доступність посилання

ТОП новини

Напруженість у Кашмірі триває


Напруженість у Кашмірі триває

Прага, 29 січня 2002 — Індія з Пакистаном далі обмінюються словесними й цілком реальними перестрілками навколо Кашміру. Останнє слово має наразі Пакистан, який висловив розчарування, що Індія не прийняла його мирні пропозиції.

Пакистан знову пропонує Індії переговори про поступове відведення військ від їхнього кордону, а потім і про залагодження давньої суперечки про долю Кашміру. Але, як заявив у вівторок речник пакистанського міністерства закордонних справ Азіз Ахмед Хан, «Дуже шкода, що попри нашу добру волю, попри всі наші кроки відповідь була не∂ативна».

Так зреа∂ував офіційний Ісламабад на понеділковий виступ прем’єр-міністра Індії Атала Бігарі Ваджпаї, який висунув цілу низку умов до попередніх пакистанських пропозицій про переговори — умов, очевидно неприйнятних для Пакистану. Наприкінці минулого тижня президент Пакистану Первез Мушарраф знову закликав до «серйозного і невпинного» діялогу між двома країнами — а в понеділок Ваджпаї, виступаючи на зібранні в місті Райпурі, заявив, як цитує його офіційне агентство Прес Траст ов Індія: «Якщо головним питанням є Кашмір, то третину Кашміру незаконно окупував Пакистан». За словами індійського прем’єра, «Кашмір є невід’ємною частиною Індії і ми маємо на нього законне й конституційне право. Так що спочатку вони мають повернути його Індії, а потім починати переговори».

Тут трішки історії. Коли колишні британські індійські колонії отримували незалежність, їх поділили на переважно гіндуїстську Індію й переважно мусульманський Пакистан — і виокремили Кашмір як незалежну державу. Але довго це не протривало: вже 1947 року магараджа Кашміру, рятуючись від вторгенння пакистанських племен, підписав із Індією угоду про приєднання до неї. Саме на це й посилається Індія нині. Пакистан тим часом твердить, що ця здебільшого мусульманська територія має сама визначити своє майбутнє на референдумі. Зараз менш як половину історичного Кашміру контролює Індія, близько третини Пакистан і решту Китай. Індія вважає Пакистан за окупанта в Кашмірі, який має весь належати саме їй, і звинувачує Ісламабад у підтримці тамтешнього тероризму й сепаратизму — який у Пакистані називають національно-визвольним рухом і боротьбою за свободу.

Ось на такому тлі, з майже мільйоном мобілізованих військовиків із обох боків кордону, Делі з Ісламабадом перекидаються словами й кулями.

Речник пакистанського зовнішньополітичного відомства називає заяву індійського прем’єра «абсурдним виправданням» відмови Делі йти на переговори. Та й індійські спостерігачі зазначають, що в виступі Ваджпаї не можна зауважити помітних змін позиції.

Ісламабад також знову наголошує, що не починатиме воєнних дій у прикордонні першим — але в разі нападу відповість усією силою.

Те ж, що чиниться зараз на кордоні, вже стало звичним і на «напад» вочевидь не тягне: пакистанське військо звинувачує Індію в дедалі активніших обстрілах пакистанської частини Кашміру, де гинуть люди вже не тільки від стрілецької зброї, а й від мінометних та артилерійських обстрілів. Індія ж згадує Пакистан недобрими словами, коли в її частині Кашміру далі стріляють і вбивають ісламські повстанці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG