Доступність посилання

ТОП новини

Нью-Йорк, де нині відбувається Світовий економічний форум, намагається збалансувати безпеку учасників з одного боку та демократичні традиції – з другого


Нью-Йорк, де нині відбувається Світовий економічний форум, намагається збалансувати безпеку учасників з одного боку та демократичні традиції – з другого

Нью-Йорк, 1 лютого 2002 - Майже три тисячі учасників Світового економічного форуму – глави держав, міністри, керівники приблизно тисячі найбільших корпорацій світу, політичні та громадські діячі, фінансові магнати, економісти, оглядачі зібралися в Нью-Йорку, щоб обговорити стан світової економіки, шляхи подолання нинішнього спаду, обмінятися думками та ідеями щодо поточних проблем. Водночас до Нью-Йорка з’їхалися тисячі людей, здебільшого молодих, щоб демонструвати проти капіталізму та глобалізації світової економіки, проти нищення природи, проти багатонаціональних корпорацій, проти експлуатації людини-людиною, за права трудящих, проти війни в Афганістані й потепління земної атмосфери, проти дальшого поширення епідемії СНІДу і так далі і так далі.

Все це відомі гасла, з подібними закликами й протестами звичайно виступають студенти й соціалісти, анархисти, ліві радикали, гомосексуали тощо. Враховуючи сумний досвід останніх кількох років, нищівні наслідки заворушеннь під час міжнародних форумів у Сїетлі, штат Вашінгтон, Квебеку, Канада, а особливо в Генуї, Італія, де навіть людські жертви були, ньюйоркська поліція вирішила вдатися до надзвичайних заходів безпеки.

Хоча організатори демонстрацій, мітингів та походів протесту запевняли, що уникатимуть насильства, що протести будуть мирні, багато хто пам»ятає, що подібні обіцянки давалися й раніше, але відомо з минулого досвіду, що під впливом палких промов, гарячих емоцій та підігріваючих напоїв деякі молоді люди починали жбурляти каміння та пляшки у вітрини банків, штаб-квартири великих корпорацій, модних крамниць тощо.

Тож, ньюйоркська поліція вирішила не ризикувати. «Ми оголошуємо нульову толерантність щодо будь-яких випадків насильства», – заявив Реймонд Келлі, начальник міської поліції.

Увесь центральний район острова Манхеттен, де в конференц-залі готелю Уолдорф-Асторія проходить Світовий економічний форум, оточено поліцією.Усюди дерев»яні та залізобетонні барьєри. Навколишні вулиці закрито для проїзду автомобілів. Мені, наприклад, попри пресове посвідчення, видане ньюйоркським поліцейським управлінням, не дозволили наблизитися до Уолдорф-Асторії навіть за квартал. Чотири тисячі поліцейських відряджено туди, іще вісімсот сидять у резерві на випадок необхідності. В інших центральних районах міста походжають військові з автоматами – національні гвардійці, армійський резерв. Повітряний простір над готелем Уолдорф-Асторія закрито для всіх літаків, у небі над місцем проведення форуму - лише поліцейські гелікоптери.

Разом з тим, місто не збирається перетворюватись на фортецю. Попри войвничу репутацію низки радикальних організацій, вони отримали офіційний дозвіл демонструвати. Ми – демократичне суспільство і не будемо переходити на стан облоги, – сказав Майкл Блумберг, мер Нью-Йорка. - Люди мають право висловлювати свою думку й протестувати, незалежно від того, подобається це нам, чи ні, - додав мер. Світовий економічний форум триватиме до 4-го лютого. Поліція рекомендує у ці дні машиною до Манхеттена не їздити.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG