Доступність посилання

ТОП новини

Припинила вихід газета “Кримська світлиця”


Припинила вихід газета “Кримська світлиця”

Симферополь, 1 лютого 2002 - Через фінансові проблеми сьогодні припинила свій вихід у світ єдина в Криму україномовна газета “Кримська світлиця”. Про це нам повідомили в редакції цього видання. Там вважають, що за цим стоять виборчі інтереси кримської і київської влади.

За словами редактора “Кримської світлиці” Віктора Качули, усі звернення за допомогою до київської влади, в тому числі і до Президента України Леоніда Кучми та його адміністрації – залишилися без позитивної відповіді. Починаючи з листопада минулого року, мінфін України припинив виділення дотації газеті, яка закладена до Державного бюджету. Зараз борг “Світлиці” кредиторам перевищив 50 тисяч гривень, з них третина – друкарні. В четвер ввечері директор друкарні “Таврида” Микола Невзоров заборонив друкування цієї газети до повного погашення боргу.

Журналісти, які кілька місяців не отримують зарплати, кажуть, що готові працювати безкоштовно, але вимагають від офіційного Києва звернути увагу на проблеми українського населення Кримського півострова, яке тут у меншості, і права якого утискуються кримською владою. За словами Віктора Качули, відповідальність за ситуацію, що склалася, несуть насамперед київські чиновники, які мусять відверто сказати, що держава не підтримуватиме єдину в Криму україномовну просвітницьку газету. Якщо ж держава не допомагатиме, то “Світлиця” або загине, або ж перетвореться у комерційну розважальну газету, - каже її редактор.

На думку деяких журналістів “Кримської світлиці”, які просили не називати їхніх прізвищ, припинення фінансування цього видання з Держбюджету вписується у загальну кампанію наступу на українську мову і культуру в Україні, але особливо гостро відчувається і проявляється це у Криму, де республіканська і місцева власті давно утискують етно-культурні права українського населення регіону. Крім того, журналісти вважають, що за фінансовими негараздами “Світлиці” стоять побоювання деяких високопоставлених київських урядовців, які увійшли до одного з найвпливовіших провладних виборчих блоків, що ця газета під час передвиборчої кампанії підтримуватиме “Нашу Україну”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG