Доступність посилання

ТОП новини

Суддя, який розглядає справу з обвинувачення у вбивстві журналіста Ігоря Александрова, звернувся до президента України з вимогою зупинити тиск на суд


Суддя, який розглядає справу з обвинувачення у вбивстві журналіста Ігоря Александрова, звернувся до президента України з вимогою зупинити тиск на суд

Донецьк, 1 лютого 2002 - Суддя Донецького апеляційного суду Іван Корчистий, який розглядає справу з обвинувачення у вбивстві журналіста Ігоря Александрова, звернувся до президента України з вимогою зупинити тиск на суд.

Вища рада юстиції України порушила дисциплінарну справу проти судді Івана Івана Корчистого тому, що спочатку той призначив слухання справи з обвинувачення у вбивстві Ігоря Александрова аж на 11 вересня 2002 року.

Сам суддя і голова донецького апеляційного суду Олександр Кондратьєв пояснювали це чергою нерозглянутих справ, яка виникла через недостатнє фінансування суду. Вони вважали несправедливим заради резонансної справи відсувати інші , за якими під вартою понад передбачені законом терміни (отже, незаконно) перебувають 390 підсудних.

Після обіцянки Мінюсту профінансувати хоча б справу обвинуваченого у вбивстві Александрова Юрія Вередюка, суд призначив слухання на 28 січня.

Тоді представник Вищої ради юстиції Лідія Ізовитова, за словами Корчистого, пообіцяла, що справу проти нього припинять. Але 31 січня суддя отримав запрошення на засідання із його справи, яке має відбутись 6 лютого.

1 лютого Іван Корчистий звернувся до президента України.

У зверненні йдеться: “Леоніде Даниловичу, як гарант Конституції, будь ласка, зупиніть незаконні дії стосовно суддів, не допустіть розвал судової влади в Україні і створіть комісію, яка терміново могла б приїхати в Донецьк, розібратися на місці зі станом, який у нас склався, вирішити питання з приміщенням і надати ті кошти, які необхідні для ремонту цього приміщення, щоб до кінця року цю проблему зняти. Інших виходів з цієї ситуації немає. Ще не один суддя постраждає, якщо тільки дійсно Ви цього бажаєте”.

Іван Корчистий заявив журналістам , що через тиск на суддю під час розгляду справи, Вища рада юстиції стала над законом. Вона порушила і Конституцію, і Кримінальне законодавство. Поряд з цим, за його словами, ані Мінюст, ані Вища рада юстиції досі не дали жодної копійки навіть на розгляд конкретної справи щодо вбивства Александрова, не кажучи вже про інші. На думку Івана Корчистого, порушення справи проти нього обумовлене політичними мотивами, бо терміни призначення слухань порушують більшість суддів України, і це від них не залежить.

“Я працюю 22 роки. Лише у цій справі підсудний попросив замінити суддю через те, що проти мене порушено дисциплінарну справу. Вища Рада юстиції продемонструвала всьому світові, що з суддею в Україні можна розправитись з будь-якого незначного приводу”, - вважає суддя.

У залі, де проводив брифінг Іван Корчастий, були присутні всі судді Донецького апеляційного суду. Вони підтримали свого колегу оплесками.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG