Доступність посилання

ТОП новини

Про запровадження Росією спецмита на імпорт української карамелі


Про запровадження Росією спецмита на імпорт української карамелі

Київ, 4 лютого, 2002 - Днями знову стала актуальною тема стосунків між Україною та Росією у сфері торгівлі. Починаючи з 26 січня, набрала чинності постанова уряду Російської Федерації “Про заходи щодо захисту російських виробників карамелі”. Ця постанова, ухвалена 21 грудня минулого року, передбачає запровадження санкцій на імпорт карамелі українського виробництва. Згадані санкції мають конкретний вираз: українська карамель обкладається спеціальним митом у розмірі 21% терміном на два з половиною роки.

Цікаво, що на аналогічну продукцію, яка виробляється в Білорусі, ці обмеження не поширюються. Рішення про запровадження мита на український товар ухвалила Комісія уряду Росії з питань захисних заходів у зовнішній торгівлі і митно-тарифній політиці за результатами розслідування, проведеного Міністерством економічного розвитку і торгівлі Росії.

Це вже не перші санкції проти українських товарів. Згадаймо, наприклад, український цукор. Це також не перше мито на карамель, вироблену в Україні.

Рік тому Росія, з ініціативи асоціації підприємств кондитерської промисловості, розпочала спеціальне розслідування щодо імпорту карамелі. Формально воно стосувалося всіх держав, які експортували карамель в Росію, але насправді було спрямоване проти України.

В останні чотири роки Україна була найбільшим імпортером карамелі в Росію. За статистичними даними, з 1997 по 1999 роки ввезення кондитерських виробів зросло в 2,4 раза, а лише в першому півріччі 2000 року воно збільшилося, у порівнянні з аналогічним періодом 1999 року, на 88%. Паралельно з цим, завантаження виробничих потужностей на російських кондитерських фабриках впало на 8%. Відповідно, знизився рівень зайнятості на підприємствах асоціації.

Унаслідок цього прем'єр-міністр Росії Михайло Касьянов підписав 13 квітня минулого року постанову уряду “Про тимчасові заходи щодо захисту російських виробників карамелі”. Спеціальне мито у тому самому розмірі – 21% - було запроваджено на 180 днів.

Як може відбитися введене Росією мито? Це запитання я поставив генеральному директорові українського холдингу з виробництва кондитерських виробів “ Промінвесткондитор” В'ячеславові Маковецькому. Він зазначив:

“Українська карамель просто перестане експортуватися до Росії, у нас залишаються ринки збуту в Казахстані, Молдові, інших республіках. На Київський фабриці ми вже закрили карамельний цех, а в інших містах вони ще існують.

Я вважаю, що це не економічне і не політичне рішення. Це рішення деяких бізнесових кіл Росії, які просто не можуть конкурувати з української продукцією”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG