Доступність посилання

ТОП новини

Український Севастополь: російська військова база чи міжнародний курорт?


Український Севастополь: російська військова база чи міжнародний курорт?

Севастополь, 5 лютого 2002 - У Севастополі розгорнулася дискусія: яким бути цьому місту – російською військовою базою чи міжнародним курортом. Росіяни звинувачують севастопольську владу у тому, що та не враховує факт російської військової присутності у Севастополі і, більше того, намагається витиснути Чорноморський флот Росії із міста.

“Блискуча” перспектива міста-героя Севастополя – перетворитися у місто лакеїв”, - цей вислів заступника командувача Чорноморського флоту Російської Федерації генерал-майора Вячеслава Кіма, в якому слово “блискуча” взято в лапки, симферопольська газета “Кримская правда” винесла у заголовок, а статтю з російськими претензіями помістила на першій сторінці. Справа в тому, що на своїй груднесій сесії Севастопольська міська рада ухвалила базовий документ: “Концепцію розвитку міста Севастополя на період до 2020 року”, розроблений на замовлення місьдержадміністрації. Те що Концепцію підтримала ліво-проросійська більшість севастопольського парламенту, схоже, стурбувало командування Чорноморського флоту Росії. Вірніше, не сам факт підтримки, скільки те, що ухвалений документ передбачає поетапну демілітаризацію міста і перетворення його у центр міжнародного туризму.

“Ці плани в першу чергу заторкують інтереси розміщеного тут російського Чорноморського флоту”, - пише “Кримская правда”, а російський генерал Вячеслав Кім каже, що у згаданій концепції військовий аспект повністю відсутній. За словами заступника командувача ЧФ Росії, Концепція не була узгоджена з командуванням флоту. Генерал також додає, що ЧФ Росії не має нічого проти розвитку у Севастополі міжнародного туризму, однак факт існування військово-морської бази, яка також має свій певний потенціал і власні напрямки розвитку та живе за особливими законами, - ігнорувати не можна.

До цієї дискусії долучилися і російські військові засоби масової інформації, які діють на території України. Головна теза, яка висувається – міжнародний туризм і заходи безпеки військової бази – речі несумісні. Чорноморський флот був, є і буде у Севастополі, а присутність тут іноземних туристів – шкодитиме і флоту, і севастопольцям, які можуть перетворитися у лакеїв міжнародного каміталізму.

Тим часом севастопольська влада, хоч і не бачить у такій критиці з боку російських військових втручання у внутрішні справи України, але вважає претензії командування Чорноморського флоту Росії необгрунтованими. У поширеному у понеділок в Севастополі спростуванні міської державної адміністрації мовиться, що обвинувачення заступника командувача Чорноморського флоту Росії Вячеслава Кіма у зв'язку з ухваленням міськрадою Концепції розвитку Севастополя, в якій нібито не враховується присутність у місті російських військових – щонайменше некоректне. Водночас, у документі наголошується, що чинне законодавчтво не передбачає участі у процесі роботи над створенням Концепції розвитку міста “військових формувань, нехай і дружніх, але іноземних держав". Що ж стосується суті Концепції, то у найближчі десятиліття Севастополь розвиватиметься, як міжнародний туристсько-рекреаційний центр. Цей намір міської влади Севастополя підтриманий керівниками України, - наголошується у заяві Севастопольської міськдержадміністрації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG