Доступність посилання

ТОП новини

Комісар ОБСЄ в Україні


Комісар ОБСЄ в Україні

Київ, 5 лютого 2002 - Українська влада звикла до регулярних візитів Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин. Але нинішній візит нового комісара – Рольфа ЕКЕУСА – має особливе значення: Україна вже виступає як держава, що приєдналась до Конвенції про статус біженців та відповідного Протоколу. Про те, як зустріла українська держава поважного представника ОБСЄ, розповідаємо.

Київ зустрів Рольфа ЕКЕУСА весняною погодою і приємною бесідою з Президентом України. Леонід Кучма поінформував гостя про державну політику у сфері міжнаціональних відносин та допомоги біженцям, і висловив переконання, що Україна виконує свої зобов”язання щодо захисту основних прав і свобод громадян. Верховний комісар ОБСЄ, у свою чергу, повідомив про намір Організації допомогти Києву і Сімферополю в облаштуванні кримських татар. Так, за словами пана Екеуса, ОБСЄ сподівається започаткувати низку проектів, мета яких – надати допомогу кримським татарам, які вертаються в Україну і інтегруються в українське суспільство. У цілому, ОБСЄ позитивно розцінює міжнаціональну політику української влади, зазначив Верховний комісар:

“Без сумніву, українці – європейці, що засвідчує їхня культура, ментальність і ставлення до тих, кого прийнято називати національними меншинами або малими народами. Україна дуже по-європейськи, демократично підходить до розв”язання проблем цих людей”, - зазначив представник ОБСЄ.

Щоправда, зустріч з головою парламентського комітету з питань прав людини і міжнаціональних відносин Геннадієм Удовенком не була такою ж оптимістичною. На думку пана Удовенка, українська влада досі не вирішила питання про статус кримських татар, які вважають себе не національною меншиною, а корінним народом. А отже, виникає проблема представництва кримських татар у Верховних Радах Кримської автономії та України, в інших виборчих органах влади – і це стосується не лише татар, але й представників інших етносів, наприклад, закарпатських угорців або буковинських румунів.

Генадій Удовенко також торкнувся питання функціонування державної мови та мов національних меншин в Україні: за словами народного депутата, очолюваний ним парламентський комітет дав негативну оцінку станові з українською мовою у державі. І, як поінформував пан Удовенко представника ОБСЄ, ратифікація Україною Європейської хартії про мови національних меншин та регіональні мови фактично знищує українську мову. Але великим досягненням України Генадій Удовенко назвав приєднання Конвенції про статус біженців – таким чином, Україна фактично сформувала законодавчий пакет щодо захисту інтересів як корінної нації, так і національних меншин.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG