Доступність посилання

ТОП новини

Сполучені Штати скорочують закордонну допомогу


Сполучені Штати скорочують закордонну допомогу

Прага, 5 лютого 2002 ― Новий бюджет Сполучених Штатів, що його пропонує президент Буш, передбачає не лише найбільше за 20 років збільшення видатків на оборону, але і скорочення допомоги іноземним державам. Це найбільше відчують держави Східної Європи і Балтії. Якщо цього року туди має надійти 621 мільйон доларів, то наступного лише 495. Трохи зменшиться допомога і державам СНД: із 784 мільйонів доларів до 755. Скільки грошей отримають окремі держави наразі невідомо. Це залежатиме від домовленості між Білим Домом та Конгресом, який остаточно має схвалити новий бюджет восени.

Варто нагадати, що, зокрема, Україна цього року має отримати від американців 154 мільйони доларів. Сполучені Штати традиційно пов’язують допомогу офіційному Києву із поступом на шляху боротьби з корупцією, а останнім часом ще й зі станом свободи слова.

Стосовно Росії, то хоча точної суми допомоги на наступний рік ще не визначено, Адміністрація Буша вже зараз ставить Москві певні передумови. 60 відсотків американської допомоги буде заблоковано, якщо Росія не відмовиться від програм атомної допомоги Іранові. Москва також розпрощається з частиною амерканських коштів, якщо цивільне населення, що постарждало від війни у Чечні, не отримає повного доступу до міжнародних гуманітарних програм.

З іншого боку, можуть не турубуватися держави Середньої Азії. Американці обіцяють збільшити військову та економічну допомогу таким державам як Узбекистан та Киргизстан. Якщо Конгрес підтримає пропозиції Буша, то більше грошей надійде і в Пакистан, Індію та Йорданію.

Усе це безперечно дає підстави говорити про пріоритети американської зовнішньої політики. Головна увага Сполучених Штаів нині зосереджена на одній проблемі ― боротьбі з тероризмом. І тому в проекті американського бюджету передбачена додаткова допомога державам, які активно підтримали США під час антитерористичної операції в Афганістані.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG