Доступність посилання

ТОП новини

Світова Організація Торгівлі залишається для Києва далекою мрією


Світова Організація Торгівлі залишається для Києва далекою мрією

Прага, 5 лютого 2002 – На Світовому Економічному Форумі в Нью Йорку представник України – віце прем’єр міністр Василь Роговий – заявив, що він сподівається, що Київ задовольнить критерії вступу до Світової Організації Торгівлі до кінця нинішнього року. Однак західні оглядачі вважають, що членство у СОТ ще довго залишиться для України далекою мрією.

Членство у Світовій Організації Торгівлі було проголошено головним зовнішньоекономічним пріорітетом України на поточний рік. Про це говорив і президент Леонід Кучма, і члени уряду, і нині знову повторив віце-прем’єр Василь Роговий. Але якщо вірити заявам українських урядовців, то пріоритетом вступ до СОТ був уже впродовж щонайменше останніх п’яти років, проте далеко у переговорах про вступ Україна за цей час так і не просунулася.

До риторики українських урядовців уже настільки звикли на Заході, що західні оглядачі вважають, що Київ і досі не розуміє, що для вступу до Світової Організації Торгівлі не достатньо лише говорити про це.

«Українські офіційні особи усвідомлюють, що вступ до Світової Організації Торгівлі потрібен для прискорення інтеґрації до світових та реґіональних ринків, і особливо до Європейського Союзу, але вони ще не взялися за рішення цієї проблеми», – зауважують Карлос Паскуаль, посол США в Україні, та його попередник на цій посаді, а нині помічник заступника Державного Секретаря Стівен Пайфер.

Американські дипломати пояснюють, що вступ до СОТ складається з двох компонентів: взяття зобов’язань за протоколом Світової Організації Торгівлі, який не обговорюється, і двосторонні переговори з членами організації щодо окремих категорій товарів. Більшість країн просувається швидко у приєднанні до протоколу, бо єдині переговори, які тут можна проводити, стосуються часу виконання його умов. Україна ж пішла іншим шляхом – вона провела багато двосторонніх переговорів, але практично не зробила необхідних кроків для приєднання до протоколу, наголошують американські дипломати.

У своїй нещодавній статті, присвяченій Україні, вони говорять, що попри заяви про пріоритет вступу до Світової Організації Торгівлі Київ не робить достатньо зусиль для досягнення цієї мети. В Україні, за словами Карлоса Паскуаля та Стівена Пайфера, немає достатньо фахівців для перегляду національного законодавства і зміни його для прискорення вступу.

В Україні також відсутні інституційні механізми для забезпечення відповідності нового законодавства, яке подається до парламенту, умовам Світової Організації Торгівлі. Як скаржаться партнери України по переговорах у Світовій Організації Торгівлі, український парламент часто ухвалює нові закони, про які заздалегідь відомо, що їх потрібно буде змінювати, щоб вони відповідали правилам СОТ, проте Київ звертає мало уваги на ці скарги.

Західні оглядачі також зауважують, що швидше просування Мосвки до Світової Організації Торгівлі може ускладнити вступ України, яка буде змушена піти на великі поступки на переговорах із Росією, якщо та опиниться серед членів СОТ раніше, ніж Україна. Стівен Пайфер та Карлос Паскуаль закликають український уряд перейти від заяв про інтеґрацію до світової економічної системи до реальних справ. Але якщо судити з процесу ухвалення закону про компакт-диски, Україна ще не скоро дослухається до цієї поради.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG