Доступність посилання

ТОП новини

Ситуацiя в Косовi ускладнюється


Ситуацiя в Косовi ускладнюється

Белґрад, 6 лютого 2002 – Ситуацiя в Косовi ускладнюється. Етнiчнi албанцi протестують проти ув’язнення трьох своїх землякiв. Серби вiдмовляються спiвпрацювати з мiжнародною адмiнiстрацiєю. Лiдери полiтичних партiй ще не дiйшли згоди щодо обрання президента й прем’єр-мiнiстра.

Ще немає умов для скликання парламенту Косова, оскiльки лiдери трьох партiй етнiчних албанцiв не дiйшли згоди щодо обрання президента Косова й голови крайового уряду. Про це днями заявив спiкер косовського парламенту Джевад Дацi.

Нагадаємо, що парламентськi вибори вiдбулися ще в листопадi минулого року, але дiяльнiсть парламенту заблокували сварки мiж албанцями у зв’язку з розподiлом чiльних посад. Помiркована партiя Iбрахiма Руґови вимагає для себе посади i президента, і прем’єр-мiнiстра, а нацiонал-екстремiсти Хашiма Тачi вважають, що принаймнi одна з цих функцiй належить їм.

Тим часом миротворчi сили цього тижня виявили ще одне сховище зброї, в якому знайдено понад сто рушниць і автоматiв та велику кiлькiсть боєприпасiв. Представник мiжнародної полiцiї вiдмовився уточнити, кому належав цей склад.

У Приштинi кiлька тисяч албанцiв протестувало проти ув’язнення трьох колишнiх бiйцiв Армiї визволення Косова, яких звинувачено у вбивствi кiлькох своїх же етнiчних албанцiв. Штаб-квартира КейФОР усунула від виконання обов’язків речника Косовського захисного корпусу полковника Махмутi, який прилюдно протестував проти ув’язнення звинувачених.

Представник мiжнародної адмiнiстрацiї сповiстив, що до кiнця березня усiх албанцiв, що перебувають у сербських тюрмах, буде переведено до Косова. Це викликало протести і сербiв, i албанцiв. Серби вважають, що йдеться про неформальну амнiстiю, оскiльки албанських в’язнiв у Косовi трактуватимуть інакше, нiж у Сербiї. Албанцi, в свою чергу, вимагають, щоби всiх 162 ув’язнених було термiново звiльнено та щоби сербська влада оприлюднила данi про всiх албанцiв, якi безвiсти щезли вiд початку бойових дiй.

Серби в Косовськiй Митровiцi, крім того, протестують проти рiшення мiжнародної адмiнiстрацiї сформувати єдину комунальну владу в цьому мiстi. І, нарештi, бiженцi з Косова сповiстили про намiр вийти на кордон Косова й безперервними манiфестацiями привернути увагу мiжнародного спiвтовариства. Їхнiй лiдер заявив, що вздовж кордону буде розташовано сто тисяч сербiв.

Усе, про що повідомляємо, сталося вiд початку цього тижня. Це лише частина заплутаної й сумної косовської мозаїки. Подiленi i албанці, й серби, а їхнiх лiдерiв, здається, не цiкавить нiщо, крiм власних амбiцiй. Бiльшiсть населення тим часом бiдує.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG