Доступність посилання

ТОП новини

Делегація Парламентської асамблеї ОБСЄ закликала білоруську владу провести ретельне розслідування справ зниклих опозиційних політиків


Делегація Парламентської асамблеї ОБСЄ закликала білоруську владу провести ретельне розслідування справ зниклих опозиційних політиків

Мінськ, 6 лютого 2002 – Делегація спеціальної робочої групи з білоруських питань Парламентської асамблеї ОБСЄ на чолі з депутатом німецького Бундестаґу Утою Цапф відмовилася спрогнозувати, чи визнає сесія цієї асамблеї 21 лютого у Відні повноваження Національних зборів Білорусі, що їх із 1996 року Захід не вважає законним парламентом.

Ута Цапф наголосила, що завдання делегації – лише зробити звіт, а рішення прийматиме постійний комітет Парламентської асамблеї ОБСЄ. Проте на це рішення – визнати або знов не визнати повноваження білоруського парламенту – може вплинути небажання офіційного Мінська погодитися на призначення нового керівника групи ОБСЄ в Білорусі. Це стало останніми днями міжнародною проблемою, оскільки Мінськ хоче передусім змінити мандат цієї групи, позбавивши її головних функцій – спостерігати за подіями в Білорусі та радити з питань демократизації.

На прес-конференції за підсумками візиту глава білоруської робочої групи Парламентської асамблеї ОБСЄ Ута Цапф зазначила: "Перша річ, звісно, – конфлікт довкола Консультативно-моніторингової групи ОБСЄ в Мінську та її нового глави, вимога переглянути мандат або створити новий мандат. Ми дали ясно зрозуміти, що політичне значення групи ОБСЄ не можна переглянути. Тому дуже важливо якомога швидше прийняти нового главу, не обмежувати мандат групи та дуже швидко починати співпрацювати з новим главою місії", – сказала Ута Цапф. Окрім неї, у складі делегації Парламентської делегації ОБСЄ були депутати Урбан Алін зі Швеції та Хелена Демакова з Латвії.

Усі вони закликали білоруську владу "з новою силою взятися за розслідування справ зниклих опозиційних політиків", хоча опозиція звинувачує в цьому саме владу.

Хелена Демакова зазначила, що під час усіх зустрічей із будь-якими офіційними особами Білорусі "ніби звучала одна пісня – всі начебто вивчили один вірш про те, що в Білорусі зникають тисячі, тому не треба робити акцент на 4 зниклих". Проте депутат парламенту Латвії наголосила, що особисто для неї це питання було найважливішим у Мінську.

Делегація Парламентської асамблеї ОБСЄ висловила "обережний оптимізм" щодо ситуації в Білорусі, хоча й нагадала, що всі умови ОБСЄ для білоруської влади залишаються чинними. Це передусім створення клімату довіри в суспільстві, поширення повноважень парламенту та забезпечення доступу опозиції до державних засобів масової інформації. Делегація була дуже задоволена тим, що проект нового білоруського закону про пресу ще до обговорення в Національних зборах країни буде надіслано на експертизу до ОБСЄ та Ради Європи.

Проте голова білоруського Центрвиборчкому Лідія Єрмошина вже наступного дня після від’їзду делегації ОБСЄ заявила, що побажання змінити на краще Виборчий кодекс втілено в життя не буде: "Виборчий кодекс цілком відповідає конвенції про стандарти вільних, справедливих та демократичних виборів. Очевидно, пані Цапф просто не знайома з текстом конвенції. Тому він не вимагає доробки", – заявила про білоруський Виборчий кодекс Лідія Єрмошина, голова Центрвиборчкому.

Вона також повідомила, що незабаром стане спостерігачем на парламентських виборах в Україні. За її словами, на ці вибори вдруге в історії президенти країн СНД вирішили надіслати спостерігачів від Співдружності. Вперше спостерігачі СНД працювали на білоруських президентських виборах минулого року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG