Доступність посилання

ТОП новини

ООН – Міжнародний суд


ООН – Міжнародний суд

Прага, 6 лютого 2002 – Згідно з повідомленнями ООН, ідея створення міжнародного трибуналу, який судитиме воєнних злочинців, що допустили масових убивств, геноциду або інших форм насилля над цивільним населенням, наближається до успішного завершення. Для того, щоб міжнародна угода у цій справі набрала чинності, потрібно, щоб її ратифікували 60 країн із 139. У вівторок угоду ратифікували ще дві країни, допровадивши цю цифру до 52.

Переговори у справі створення міжнародного трибуналу, який судитиме воєнних злочинців, розпочато у червні 1998 року під час міжнародної конференції в Римі після того, як 139 країн уже підписали угоду в цій справі. Після міжнародного трибуналу в Нюрнберзі, перед яким постали нацистські воєнні злочинці, нинішній трибунал мав би стати першим таким судом, який розглядав би справи воєнних злочинців, у тому числі представників диктаторських режимів, їхніх помічників і військових командирів, відповідальних за масові вбивства, виселення людей та інші форми знущань над цивільним населенням.

Резиденція суду буде у голландському місті Гаазі, де вже нині перед судом постали воєнні злочинці після громадянського конфлікту на Балканах, у тому числі колишній президент Югославії Мілошевич. Теперішні трибунали в Гаазі було створено якраз для суду над воєнними злочинцями балканської війни 90-х років і геноциду в Руанді, здійсненого 1994 року.

Оглядачі й фахівці від міжнародного права від самого початку передбачали неабиякі труднощі із ратифікацією угоди від 1998 року з огляду на те, що провідні країни світу із застереженням поставилися до такої ідеї.

Приміром, адміністрація президента США Буша не підтримала угоди, яку попередній президент США Клінтон підписав буквально напередодні нового року перед своїм відходом. Нині Вашинґтон вимагає ґарантій, що перед міжнародним судом ніколи не стануть американські військові. Прихильники ратифікації угоди твердять, що така загроза просто не може постати. Згідно з угодою, міжнародний трибунал перебиратиме на себе відповідальність за покарання воєнних злочинців лише тоді, коли та чи інша країна неспроможна або не бажає сама судити своїх громадян за такі злочини. Проте це не переконує адміністрацію президента Буша, який відмовляється підтримати ратифікацію угоди в Конґресі. Ба більше, Вашинґтон закликає інші країни, зокрема латиноамериканські, не ратифікувати угоду. Зі всіх цих країн угоду ратифікували лише 8 країн, серед них Аргентина, Парагвай, Венесуела, а також такі невеликі країни, як Домініка, Беліз, Коста-Ріка та інші.

Із ратифікацією угоди не спішать і провідні європейські країни. Із 15 членів Європейського Союзу угоду про міжнародний трибунал ратифікували у своїх парламентах лише Ірландія і Греція.

Проте керівництво ООН висловлює оптимізм у справі набрання потрібної кількості голосів (тобто 60) для того, щоб угода набрала чинності. 30 січня угоду ратифікувала 50-та країна – Естонія, а вчора – і Португалія та Еквадор. Таким чином, залишилося ще вісім необхідних голосів. Керівництво ООН сподівається, що попри небажання низки провідних країн підтримати створення міжнародного трибуналу угода набере чинності ще в першій половині цього року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG