Доступність посилання

ТОП новини

Єдиний у світі виробник вибухівки Semtex, чеська фабрика «Експлозія», повертається під державний дах. Це – один із кроків на шляху реалізації нової концепції боротьби з міжнародним тероризмом у Чехії


Єдиний у світі виробник вибухівки Semtex, чеська фабрика «Експлозія», повертається під державний дах. Це – один із кроків на шляху реалізації нової концепції боротьби з міжнародним тероризмом у Чехії

Прага, 6 лютого 2002 – Після трагедії 11 вересня в Празі могли лише констатувати: країна не готова до боротьби з новим, оснащеним найсучаснішою технікою ворогом. На відміну від більшості країн Америки чи Європи, де вже довший час діє низка нових законів у боротьбі з тероризмом, чехи досі керувались старими правилами. Зрозуміло, що припорошене часом законодавство не відбивало нових оборонних концепцій, що нині існують у світі, ні тим більше найновіших технологій чи деформованої фанатизмом ментальності окремих груп людей. Тобто з правового боку країна фактично виявилась беззахисною проти нового і безжалісного ворога.

Та 5 місяців, що минають від часу нью-йоркської трагедії, чехи не сиділи склавши руки. Передусім у Парламенті в напруженому часовому режимі опрацювали і віддали на обговорення новий антитерористичний закон. Брати відбитки пальців у громадян, зрозуміло – в разі потреби, провадити особистий контроль пасажирів, які є членами релігійних екстремістських угрупувань, чи перевіряти фінансові документи – це лише кілька заходів, передбачених новим Законом. Сама ж концепція боротьби з міжнародним тероризмом має попередню назву «Національний план дій для боротьби з тероризмом» і містить низку змін до фінансового, транспортного та іншого законодавства. Передусім ідеться про контроль над торгівлею зброєю, боротьбу з фінансовим тероризмом, посилення безпеки на летовищах і в літаках, цивільну оборону, проведення змін в іміграційному і митному законах.

Був зроблений ще один важливий крок. Під державний дах повертається фабрика «Експлозія», відома передусім як єдиний у світі виробник вибухівки Семтекс. Досі фабрика входила до складу голдинґового підприємства «Аґроферт», яке й запропонувало націоналізацію фабрики за списання своїх боргів. Як відомо, з вибухівкою Семтекс пов´язана низка трагічних випадків і в Чехії, і за її кордонами. Найбільша трагедія сталась у грудні 1988 року, коли ймовірно Семтекс вибухнув на борту американського літака, який летів із Франкфурта до Нью Йорка. Тоді загинуло 270 осіб. Фабрика «Експлозія» стає державним підприємством, відповідно і з особливою охороною самого виробництва, і з контролем над збутом вибухівки.

Концепція боротьби з тероризмом – це також і зміни законодавства з охорони державних таємниць, розширення повноважень служб безпеки країни. У разі схвалення нові правила безпеки у боротьбі з міжнародним тероризмом наберуть чинності від червня цього року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG