Доступність посилання

ТОП новини

Президент Білорусі Аляксандр Лукашенка прийняв у Мінську Петра Симоненка, щоб підтримати компартію України напередодні виборів до Верховної Ради. Свою підтримку обіцяє також компартія Білорусі


Президент Білорусі Аляксандр Лукашенка прийняв у Мінську Петра Симоненка, щоб підтримати компартію України напередодні виборів до Верховної Ради. Свою підтримку обіцяє також компартія Білорусі

Мінськ, 7 лютого 2002 – "Між білоруським керівництвом та компартією України існує практично повне взаєморозуміння з питань міжнародної політики та стосунків із державами – учасницями СНД" – так починається офіційне повідомлення державної агенції БелТА про несподівану зустріч президента Аляксандра Лукашенка з лідером українських комуністів Петром Симоненком.

Цієї зустрічі не було в графіку роботи білоруського президента на поточний тиждень, тому мінські спостерігачі дійшли висновку, що це стало внеском Лукашенка до української виборної кампанії. Посольство України в Мінську, куди я подзвонив увечері, теж нічого не знало про приїзд Петра Симоненка до Білорусі.

Варто нагадати, що напередодні минулорічних вересневих виборів білоруського президента лідер української компартії приїхав до Мінська та відкрито агітував за Аляксандра Лукашенка. Промову Петра Симоненка з цією агітацією та критикою становища в Україні тоді транслювало державне радіо й телебачення, хоча іноземним громадянам білоруський закон забороняє брати участь в агітації.

Тепер Аляксандр Лукашенка віддячив головному комуністові України: "Я передусім хочу вам подякувати за сумлінність, порядність і ту колосальну підтримку – не Лукашенкові, а білоруському народові – яку надала комуністична партія України та Ви зі своїми товаришами на минулих президентських виборах. Ви бачили, який був жахливий зовнішній тиск, як декому не хотілося, щоб білоруси жили так, як вони хочуть, щоб ми бачили свої інтереси та будували свої взаємини так, як ми цього хочемо. І Ви зіграли в цьому дуже велику роль – ну, напевно, як ніхто інший, відкрито й сумлінно заявили про свої пристрасті білоруському народові, про свою позицію", – сказав Петрові Симоненкові білоруський президент Лукашенка та додав, що такої ж позиції буде триматися й Білорусь на березневих парламентських виборах в Україні.

А Симоненко заявив йому, що в Україні напередодні виборів теж відбувається "колосальний зовнішній тиск".

Перший секретар ЦК КПУ також зазначив, що українські комуністи цілком поділяють позицію білоруського керівництва "з питань оборони інтересів білоруського народу та економічного простору реґіону".

Про який реґіон ішлося, не зрозуміло. А президент Лукашенка, приймаючи делегацію українських комуністів, не менш загадково заявив їм про, цитую, "єдність в оцінках того, що не все так відбувається, як хотілося б". Аляксандр Лукашенка сказав, що йому відомо про "тяжкий" час, який зараз переживає Україна. Тяжким, за його словами, він є тому, що "політичні сутички в період політичних кампаній є тяжкими і для народу, і для конкретних політичних лідерів". Білоруський президент знає також про "тиск на ліві сили України".

"Правда завжди є правдою, яку нікому не вдасться монополізувати", – заявив Аляксандр Лукашенка та додав: "Як би там не ображалися на мене певні політичні сили, але я зайняв однозначну позицію перед нашою зустріччю. Наскільки ви були сумлінними щодо нас, настільки сумлінними будемо й ми щодо вас – як би нам складно й тяжко не було".

Президент Лукашенка попросив Петра Симоненка передати "найтепліші та найкращі побажання всім українським товаришам, які сьогодні виступають за те, щоб український народ жив гідно, як він і має жити на чудовій та благодатній землі України": "Ви завжди можете розраховувати на нашу підтримку, на наше плече – ми його завжди готові підставити для того, щоб Україна зайняла своє гідне місце в суспільстві народів усієї планети. Вони цього заслужили – українці це заслужили! Ми звідти пішли, наше коріння там, у тій Київській Русі!"

Петро Симоненко на ці слова Лукашенка відреагував так: "Олександре Григоровичу, величезне Вам спасибі за настільки теплі й добрі слова стосовно народу, який ми маємо честь представляти сьогодні, зустрічаючися з Вами. Я хотів би ще раз долучитися до тих багатьох поздоровлень та добрих побажань, висловлених нашими, моїми співвітчизниками на адресу Вашої конкретної політики з Вашим обранням та подякувати за те, що в настільки напружений час і в Ваш графік Ви знайшли можливість для зустрічі та обміну думками", – сказав президентові Лукашенкові перший секретар ЦК компартії України.

Білоруський президент навіть не приховує, що він втручається у внутрішні справи сусідніх країн. Приймаючи того ж дня вірчі грамоти від нового представника Європейської комісії в Мінську, Аляксандр Лукашенка заявив: "Білорусь забезпечує всі інтереси Європи не лише в республіці, але й у сусідніх державах".

Він також додав, що "з вини Білорусі ніколи не було жодних зривів постачання до Європи російського газу" – очевидно, натякаючи на те, що такі зриви були в Україні.

Після зустрічі з Аляксандром Лукашенком Петро Симоненко зустрівся з керівництвом білоруської пропрезидентської комуністичної партії. За словами її лідера Валерія Захарченка, обговорювалися перспективи співпраці двох партій у поточному році, "зокрема можливість надання підтримки українським комуністам на виборах депутатів Верховної Ради".

Перший секретар ЦК КПБ наголосив, що між двома компартіями склалися "найтепліші стосунки" – навіть на рівні секретарів районних парторганізацій.

Опозиційна ж партія комуністів, яку цього тижня вирішили позбавити офісу в центрі Мінська, повідомила, що до них Петро Симоненко з пропозицією зустрітися не звертався.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG