Доступність посилання

ТОП новини

Обговорення звіту «Україна в центрі нового збройового скандалу» – розмова з колишнім міністром закордонних справ України, директором Інституту Євроатлантичних досліджень Борисом Тарасюком


Обговорення звіту «Україна в центрі нового збройового скандалу» – розмова з колишнім міністром закордонних справ України, директором Інституту Євроатлантичних досліджень Борисом Тарасюком

Брюссель, 6 лютого 2002 – Пане Тарасюк, про незаконні збройові оборудки, які начебто здійснювала Україна, писалося чимало – і в Україні, і на Заході. Останній матеріал, чи радше звіт, з’явився в дуже впливовому виданні Джейнз Форін Репорт. Як Ви прокоментуєте цей факт?

Борис Тарасюк: Можу сказати, що були спроби з боку деяких високих посадовців підштовхнути комітет до ухвалення рішень, які були б однозначо порушенням санкцій Ради безпеки ООН. З огляду на це міністерство закордонних справ твердо стояло (я говорю про той період, коли я відповідав за це) на тому, щоби не було порушень чинних санкцій Ради безпеки ООН. Хоча я ж кажу, що були такі спроби з боку деяких державних службовців. У будь-якому разі МЗС завжди виступало проти цього. Якщо були спроби обійти ці заперечення, то тут вже ми маємо справу з іншими питаннями.

Славко Волинський: Скажіть, будь ласка, то чому українська влада не реагує в даному випадку, коли з’явився звіт «Україна в центрі нового збройового скандалу»?

Борис Тарасюк: На мою думку, коли з’являються такі публікації в таких солідних виданнях зі звинуваченням на адресу конкретних високопосадових осіб України, то обов’язково має бути реакція. І той факт, що такої офіційної реакції немає – чи то з боку МЗС, чи Держкомекспортконтролю – ще більше підсилює сумніви щодо того, а чи справді не було порушено санкції Ради безпеки ООН з боку України. На мою думку, відсутність такої інформації шкодить іміджеві України.

Славко Волинський: Борисе Івановичу, свого часу, коли Радіо Свобода переповідало публікації в бельгійській пресі про відмивання народним депутатом Волковим брудних грошей через бельгійські банки, він звернувся в суд, щоби Радіо Свобода не псувало йому репутацію. Чому ж екс-президент України Леонід Кравчук, екс-голова СБУ Леонід Деркач і його син Андрій Деркач не позиваються проти Джейнз Форін Репорт, який пише про причетність цих осіб до незаконної торгівлі зброєю? Адже це було б адекватно.

Борис Тарасюк: Ну це треба запитати їх – чому вони це не роблять. Я можу до цього лише додати те, що за фактом цієї дискусії, яка розгорнулася в українському політикумі, на звернення групи депутатів Верховної Ради України Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу. Отже, треба дочекатися результатів цього розслідування.

Славко Волинський: Дякую, пане Тарасюк, за інтерв’ю.

І продовжу: 5 лютого в штаб-квартирі НАТО пізно ввечері відбулася робоча зустріч Генерального секретаря НАТО Джорджа Робертсона з повноважним представником України на Балканах Ігорем Харченком. Серед іншого було порушено й тему торгівлі зброєю. Джордж Робертсон наголосив, що НАТО бажає від України відкритості й стриманості щодо торгівлі зброєю на Балкани, і додав, що альянсові добре відомо про ці збройові трансфери.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG