Доступність посилання

ТОП новини

Чорнобиль потребує уваги світу – новий звіт ООН


Чорнобиль потребує уваги світу – новий звіт ООН

Прага, 7 лютого 2002 – Новий звіт ООН закликає міжнародну спільноту допомогти мільйонам людей, що постраждали від чорнобильської аварії, яка сталася 16 років тому, але її наслідки тягнуться по сьогодні. Звіт підкреслює, що особливу увагу потрібно приділити проблемам здоров’я та соціального добробуту жертв чорнобильської катастрофи.

Новий звіт під назвою «Людські наслідки чорнобильської ядерної аварії: Стратегія одужання» Організація Об’єднаних Націй оприлюднила в середу. На прес-конференції в Нью Йорку заступник генерального секретаря ООН із гуманітарних питань Кендзо Осіма заявив, що допомога міжнародної спільноти досі потрібна жертвам аварії і буде їм потрібна ще довго: «Було би неправильно вважати, що з закриттям ядерної електростанції та щедрими пожертвами донорів для побудови укриття над пошкодженим реактором міжнародна спільнота тепер може перегорнути сторінку і забути про людей, що продовжують жити у тіні Чорнобиля».

Звіт закликає надати особливу увагу тим людям, які досі живуть на забруднених територіях. Кількість захволювань на рак щитовидної залози сягає там близько 2 тисяч, і найближчими роками очікується зростання кількості хворих на рак щитовидної залози до 10 тисяч. Але проблеми «чорнобильців» не обмежуються поганим станом здоров’я – вони також потерпають від зубожіння, недоїдання, алкоголізму та відсутності праці. Всі ці чинники призводять до того, що тривалість життя в забруднених районах є нижчою, ніж в інших частинах України, Білорусі та Росії.

На думку фахівців ООН, допомога, яку надає держава жертвам чорнобильської катастрофи, є не завжди адекватною. Зокрема, в Україні деякі люди, що отримують урядову допомогу, могли би жити краще, якби вони мали працю чи землю, яку би вони могли обробляти. Говорить координатор звіту в Україні Дуґлас Ґарднер: «Ми бачимо людей, яким не дозволено працювати на тій землі, на якій вони працювали раніше, і їм нічого не залишається, як іти на заборонені теиторії та збирати хворостину, гриби, тобто те, що забруднене найбільше. Ці люди, уражені радіацією, отримують підтримку держави, але через це вони отримують і додаткову радіацію – і не можуть вийти з цього кола».

Звіт ООН закликає світову громадськість привернути увагу до проблем чорнобильського реґіону, особливо економічних. Він також закликає уряди України, Росії та Білорусі зупинити поширення «залежності» від держави і надати людям, що живуть на вражених територіях, можливість працювати, займатися підприємництвом та сільським господарством.

Проте в Україні звіт ООН прочитали інакше. На думку чорнобильських активістів, він закликає до припинення державної допомоги. Також чорнобильські активісти вважають, що звіт наводить неправдиві дані щодо кількості людей, які постраждали від аварії. За словами Юрія Андрєєва з української громадської організації Союз Чорнобиль, всього від аварії постраждало понад 7 мільйонів осіб, а не 4 з половиною мільйони, як мовиться у звіті ООН. Також, за словами Юрія Андрєєва, якого цитує агентство Асошієйтед Прес, на забруднених територіях живе 2 мільйони осіб, а не 200 тисяч, як стверджує звіт ООН.

Вирішити ці суперечки, можливо, допоможе наступний візит заступника генерального секретаря ООН із гуманітарних питань Кендзо Осіми до Чорнобиля на початку весни. Кендзо Осіма збиратиме додаткову інформацію для підготовки 20 проектів ООН у Чорнобильській зоні

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG