Доступність посилання

ТОП новини

Уряд боснiйських сербiв звернувся до всіх, кого розшукує Гаазький трибунал, із вимогою здатися протягом 30 днiв. Одночасно югославська влада постановила припинити фiнансуваня армiї боснiйських сербiв


Уряд боснiйських сербiв звернувся до всіх, кого розшукує Гаазький трибунал, із вимогою здатися протягом 30 днiв. Одночасно югославська влада постановила припинити фiнансуваня армiї боснiйських сербiв

Белґрад, 8 лютого 2002 – Через сiм рокiв пiсля завершення вiйни в Боснiї й Герцеґовинi Белґрад нарештi перестає надавати фiнансову допомогу сербським збройним силам у цiй країнi. Щоправда, останнiм часом ця допомога зводилася лише до зарплат для вiйськовослужбовцiв.

Нагадаємо, що уряди Сербiї i Югославiї в часи Мiлошевича рiшуче заперечували будь-яку причетнiсть до подiй у сусiднiй країнi. Щойно минулого року президент Воїслав Коштунiца ствердив, що сербськi офiцери в Боснiї й Герцеґовинi отримують зарплату з Белґрада й пообiцяв, що з цим невдовзi буде покiнчено.

Югославськi сили формально виведено з Боснiї й Герцеґовини ще в травнi 1992 року. За офiцiйними заявами, там залишилися лише добровольцi та вiйськовослужбовцi, що народженi в тiй країнi. Добровольцями називали й пiдроздiли спецполiцiї та збройних сил, якi час од часу проводили окремi операцiї на територiї сусiдньої країни. Їх туди направляли пiд чужими iменами. Якщо хтось iз них гинув, повiдомлялося, що він постраждав «у транспортнiй аварії» або «пiд час виконання службових обов’язкiв». Сербiя постачала своїм землякам i зброю та боєприпаси. Це робила не армія, а окремi приватнi пiдприємства. Вони при цьому на всяк випадок пiдробляли документи, щоби не залишити слiдiв втручання у внутрiшнi справи Боснiї й Герцеґовини.

Розiрвання зв’язкiв Белґрада з армiєю боснiйських сербiв не випадково збіглося з перебуванням президента Югославiї Воїслава Коштунiци в Сполучених Штатах. Вашинґтон і ранiше вимагав, щоби Сербiя перестала пiдтримувати сепаратистськi прагнення своїх землякiв за кордоном. Цим разом вимоги були супроводжуванi попередженнями, що вiд ставлення Белґрада до Боснiї й Герцеґовини залежить фiнансове спiвробiтництво Америки з Сербiєю. Оскiльки боснiйськi серби неспроможнi утримувати власну армiю, вони таким чином будуть змушенi швидше iнтегрувати її в боснiйсько-герцеґовинськi вiйськовi структури.

Уряд боснiйських сербiв водночас звернувся з ультимативною вимогою до всiх, кого розшукує Мiжнародний трибунал. Тим, хто здасться протягом наступних тридцяти днiв, влада гарантує юридичну та iншу допомогу. Йдеться про Радована Караджича, генерала Ратка Младича та ще тридцять осiб, яких звинувачено в воєнних злочинах.

Отож Белґрад i Банялука, столиця боснiйських сербiв, збагнули, що бiльше не до жартiв. Їхня економiка безпосередньо залежить вiд спiвробiтництва з мiжнародним спiвтовариством. Подальше протистояння Заходовi призвело б до її розвалу. Через це прагматичнi iнтереси набрали перевагу над нiбито патрiотичними, в iм’я яких серби досi захищали головних акторiв вiйни. Iншими словами, патрiотизм став прагматичним.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG