Доступність посилання

ТОП новини

Про утиски української церкви в Криму


Про утиски української церкви в Криму

Сімферополь, 8 лютого 2002 – Цього тижня Кримська Єпархія УПЦ Київського Патріархату поширила в Симферополі заяву про утиски українських православних у Криму. У заяві навіть стверджується, що реакційні сили намагаються знищити єдиний на півострові храм Київського Патріархату.

Управління Кримської Єпархії УПЦ Київського Патріархату та Єпископ Климент звернулися до громадськості і керівництва України за допомогою. У заяві єпископ стверджує, що реакційні сили намагаються знищити українську церкву в Криму. За його словами, Фонд майна Автономної Республіки Крим продовжує намагатися відібрати приміщення єдиного в Криму храму Святих рівноапостольних князя Володимира і княгині Ольги. Фонд відмовляється виконати минулорічне рішення Верховної Ради Криму про його передачу УПЦ Київського Патріархату терміном на 50 років і зараз підготував проект постанови, яка скасовує попереднє рішення місцевого парламенту. На думку єпископа Климента, в Криму продовжується тиск на все українське і насамперед на Українську Православну Церкву Київського Патріархату.

Цю думку він аргументує тим, що кожна спроба Фонду майна АРК відібрати приміщення церкви збігається з пограбуванням Єпископа Климента. Торік невідомі зловмисники проникли в кабінет владики, а в ніч на 23 січня нинішнього року – до його помешкання і двічі підряд викрали панагію – символ єпископської влади, а також комп’ютер із цінною інформацією про церковну ситуацію в Криму та архівом Єпархіального управління.

Боротьба за це приміщення храму в центрі міста триває вже кілька років. Фонд майна, за інформацією єпископа, мав намір розмістити тут біржу, потім плани змінилися, але тільки не на користь церкви. Неодноразові скарги і прохання священиків і віруючих до керівництва автономії та держави на ситуацію ніяк не вплинули. У 2000 році рішенням Ради міністрів Криму в УПЦ Київського Патріархату відібрали будинок колишньої церкви Святого Миколи в Симферополі за адресою: вулиця Рози Люксембург,19 і передали Московській Патріархії. Одним із аргументів було те, що українська церква займає в центрі міста будинок площею майже півтори тисячі квадратних метрів. Влада тоді пообіцяла підтримку за умови, що віруючі і священики не протестуватимуть і не здійматимуть скандалу – єпископ Климент погодився, пішов на компроміс, і тепер жалкує.

За його словами, за 10 років незалежності України Київському Патріархатові в Криму не було передано жодної церкви, усе колишнє церковне майно передається Московській Патріархії, навіть, якщо раніше воно належало іншим церквам.

Схоже ставлення влади і до віруючих інших конфесій. Скаржаться на утиски протестанти, католики і греко-католики, вірні УАПЦ, а також мусульмани. Саме на знак протесту проти такої політики кримської влади в релігійній сфері Духовне управління мусульман на чолі з Муфтієм Аджи Еміралі Аблаєвим вийшло зі складу Міжконфесійної Ради Криму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG