Доступність посилання

ТОП новини

Четвертий парламент – час вибору: про наказ васильківських освітян підтримати блок “За єдину Україну” та про 5 Ратушняків


Четвертий парламент – час вибору: про наказ васильківських освітян підтримати блок “За єдину Україну” та про 5 Ратушняків

Київ, 8 лютого 2002 – На Радіо Свобода потрапив цікавий документ: наказ відділу освіти Васильківської міської ради Київської області. Цитую: “Згідно з розпорядженням президента України від 28.01.2002 року номер два… та про підтримку виборчого блоку “За єдину Україну” та про проведення днів Шевченка та з метою виховання патріотизму серед учнівської молоді…”

Далі йде перелік заходів на виконання наказу, печатка і підпис начальника відділу освіти В. Г. Гаркавенка.

Прокоментувати наказ відділу освіти Васильківської міської ради я попросив голову Верховного суду України Віталія Бойка:

“Взагалі я не хочу оцінювати з погляду повноважень міністерства. Коли керівник державного органу видає наказ забезпечити голосування чи підтримку певного блоку, він не узгоджується з обов’язками цього державного службовця і не узгоджується з положенням нашого виборчого законодавства. Як усякий наказ, він може бути оскаржений до суду з погляду суперечності його Конституції і нашому законодавству. І такі прецеденти у нас є”.

Адміністративний ресурс – не єдина проблема чинної виборчої кампанії. Іншою проблемою є так звані двійники, трійники і так далі. Колишній мер Ужгорода Микола Ратушняк має їх аж 4.

Журналістське розслідування провів мій колега

Тарас Марусик:

Клонування кандидатів у народні депутати України стає вже модним і шириться Україною в арифметичній прогресії. Так, колишній міський голова Ужгорода Сергій Миколайович Ратушняк матиме в своєму окрузі чотирьох конкурентів, і всі вони – Ратушняки Сергії Миколайовичі. Ними вони стали, як стверджує колишній ужгородський мер, в один день – 24 січня 2002 року. Двом із них, за його словами, видали паспорти в Києво-Святошинському районному відділі Головного управління МВС України за номерами СМ 437043 та СМ 437045. Двом іншим видали паспорти в Броварах Київської області.

Продовжує Сергій Ратушняк: “Народжений 8 липня 1974 року, місто Бровари. Читаємо далі. Броварський МВГУ МВС № СМ 1451798. Це один. Далі броварський: народжений 25 грудня 1970 року, село Рудня Броварського району, виданий тим же Броварським ВВС 24 січня № СМ 1451799, тобто наступний номер. Усе 24 січня. Щоб змінити прізвище, ім’я і по-батькові, мають бути вагомі підстави. Має бути витримана процедура, згідно з чинним законодавством, зроблені усі записи – обґрунтовані і мотивовані. Цього не було зроблено. Навіть нам сказали, що це було зроблено за 2 дні”.

Сергій Ратушняк неодноразово бачив отих чотирьох Ратушняків в Ужгороді: “І зараз їх обслуговують адвокати з СДПУ(о). Вони завтра ідуть на суд. Одного разу їх привезла охорона з офісу з СДПУ(о), ночували в офісі СДПУ(о). Прокуратура і міліція цього не бачать”.

Я звернувся до начальника Броварського районного відділу Головного управління МВС України Юрія Бондаря. Його відповідь: “Значить, получали вони у місті паспорта і через ЗАГС міняли фамілії”.

А заступник начальника Броварського міського відділу Головного управління МВС України Ковальчук Микола Олександрович сказав, що про видання паспортів згаданим Ратушнякам йому нічого не відомо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG