Доступність посилання

ТОП новини

Лідери американського Конгресу закликають до рішучих дій з метою усунення іракського диктатора Садама Хусейна


Лідери американського Конгресу закликають до рішучих дій з метою усунення іракського диктатора Садама Хусейна

Вашинґтон, 11 лютого 2002 - Провідні законодавці в Конгресі, як республіканці, так і демократи, вважають, що іракський правитель становить загрозу міжнародній безпеці і закликають президента Джорджа Буша повалити режим Садама Хусейна. Як відомо, виступаючи з доповіддю про становище країни, президент Буш виділив Ірак, Іран та Півінічну Корею, назвавши їх “віссю зла”. Він попередив, що ці режими розробляють зброю масового знищення, яка загрожує не лише Сполученим Штатам, а й усьому світові.Сенатор Джозеф Ліберман, демократ від штату Конектікут, в телевізійному інтерв’ю мережі новин Фокс, заявив, що іракського диктатора треба усунути і то якомога швидше. “Нам відомо, - сказав законодавець, - що в нього (тобто в Хусейна) є засоби й намір заподіяти нам шкоду. Нам відомо, що він посідає хімічну та біологічну зброю. У нас є підстави вважати, що він також розробляє ядерну зброю”. На думку Лібермана, треба підтримати іракську опозицію, яка могла б повалити режим Хусей-на. Поки що усі зусилля в цьому напрямку виявилися марними. Але сенатор водночас послався на успіх війни в Афганістані як на доказ того, що американські війська можуть повторити це в Іраку.

Інший сенатор, Боб Грем, демократ від Флориди, голова комісії у справах розвідки, назвав Хусейна, цитую, “злою силою”. Виступаючи в програмі телемержі Ен-Бі-Сі “Зустріч з пресою”, Грем теж сказав, що Хусейна треба усунути, питання лише – чи варто це робити вже тепер? На його думку, спочатку треба завершити війну з тероризмом в Афганістані.

Але сенатор Ричард Шелбі, республіканець від Алабами, заступник голови комісії у справах розвідки, наставлений більш категорично. Він вважає конфронтацію з Іраком майже неминучою, оскільки надходять сигнали щодо намірів Хусейна. “Я вважаю, - сказав сенатор Шелбі,- що нам доведеться раніше чи пізніше мати справу з цими людьми, очевидно, у ході війни”. Сенатор Чак Хегел, член комісії закордонних справ, висловився дипломатичніше. Цитуючи знаменитий вираз президента Теодора Рузвельта, законодавець сказав, що треба промовляти неголосно, але тримати великого дрючка. “Ми тримаємо великого дрючка, в цьому сумніву нема”, - підкреслив законодавець.

Варто відзначити, що Колін Пауел, державний секретар Сполучених Штатів, виступаючи цими днями на слуханнях в Конгресі, сказав, що президент Буш зважує стосовно Іраку, цитую “найсерйозніший пакет заходів, який лише можна собі уявити”, і що у разі потреби Сполучені Штати можуть виступити самі, без підтримки з боку союзників. Справа в тім, що союзники, члени антитерористичної коаліції, проти застосування сили в Іраку. Президент Буш нічого не говорить про свої наміри, але не виключає жодного варіанту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG