Доступність посилання

ТОП новини

У Гаазі сьогодні вранці розпочався судовий процес над екс-президентом Югославії Слободаном Мілошевичем, проти якого висунуті звинувачення у геноциді та злочинах проти людяності


У Гаазі сьогодні вранці розпочався судовий процес над екс-президентом Югославії Слободаном Мілошевичем, проти якого висунуті звинувачення у геноциді та злочинах проти людяності

У Гаазі сьогодні вранці розпочався судовий процес над екс-президентом Югославії Слободаном Мілошевичем, проти якого висунуті звинувачення у геноциді та злочинах проти людяності під час воєнних конфліктів у Хорватії, Боснії та Косові.

Головний прокурор трибуналу Карла дель Понте у своєму вступному слові назвала злочини, вчинені Мілошевічем, “середньовічними дикунствами і жорстокістю”.

За її словами,

“Цей трибунал і цей процес яскраво продемонструє, що НІХТО не може стояти над законом і уникнути при цьому інтернаціонального суду.”

Мілошевіч – перший в історії керівник держави, який постав перед Міжнародним трибуналом з воєнних злочинів.

Учора в Москві, напередодні процесу, брат Мілошевіча – Борислав, колишній посол Югославії в Росії, так висловився про свого Слободана Мілошевича:

“Взагалі, настрій у нього нормальний, бадьорий. Якщо йому дозволять – він висловить те, що хоче. Взагалі-то йому часто відбирали слово, зупиняли його в попередніх слуханнях. Але я пам’ятаю. Що британський суддя пан Мей обіцяв йому привселюдно, що йому нададуть можливість висловитись. Він, звичайно, не визнає цього трибуналу, але він звернеться до громадськості”.

На думку спостерігачів, процес може тривати більше двох років. Прокурори мають намір заслухати свідчення понад 300-т свідків. Мілошевич також просив викликати у суд – як свідків – колишніх керівників держав, зокрема, екс-президента США Білла Клінтона та колишнього держсекретаря Сполучених Штатів Мадлен Олбрайт.
XS
SM
MD
LG